Институције Србије у Великом рату

Влада и Врховна команда Србније у Великом рату, други део

Обележавајући стоту годишњицу Првог светског рата, човечанство одаје пошту милионским жртвама овог, до тада највећег ратног сукоба у светској историји, који је баш због тога још од савременика нзван Великим ратом.

Управо због тих милионских жртава задатак историчара је да, уважавајући и милионе сачуваних историјских извора, и поштујући научне методе, понуде што поузданије тумачење Великог рата.

Јер, рат нису само чувене победе, велике војсковође и стратегије. Рат је и велико страдање, погибија и војника и цивила, рат су злочини, разарања и сваке друге патње које увек опомињу савремени свет с надом да се тако нешто никада не понови.

У оквиру програма обележавања стогодишњице Великог рата, средствима Министарства културе и информисања Владе Србије, Културно образовни програм РТС реализовао је серију о функционисању најважнијих државних институција Србије током Великог рата.

Поред репортажа о Пошти Србије, Српској државној железници, Војном архиву, Народној банци, две епизоде посвећену су путу и раду Владе и Врховне команде.

Ова документарна емисије, утемељена на историјским фактима, поткрепљена богатом документацијом, историјским изворима, уз стручну сарадњу еминентних историчара, научних радника и истраживача прати хронолошки пут Владе и Врховне команде од почетка рата, напада на Србију, великих битака, тешких историјских одлука, путем незапамћеног страдања приликом повлачења, живота у егзилу, до коначне победе и повратка у отаџбину.

У овом, другом делу, репортажа се бави Организовањем војске и државе на ван отаџбине, које је уследило после незапамћеног страдања приликом повлачења и пребацивања на острво спаса, Крф. Био је то јединствен случај да једна држава функционише ван своје територије у свим државним нивоима.

Гледаоци ће имати прилику да сазнају низ непознатих чињеница из периода рада на Крфу, са Солунског фронта, податке о самом пробоју Солунског фронта и повратку у отаџбину.

Први пут, гледаоци ће имати и прилику да чују и оригинални снимак песме Певачког збора "Јоргован" српских добровољаца из Америке, која је снимљена непосредно после Првог светског рата.

Уредник и сценариста је Милица Бајић Ђого, директор фотографије Васко Васовић, монтажер Обрад Поповић, режија Лела Јанић и Милица Бајић Ђого.

број коментара 0 Пошаљи коментар