Културни центар

Став да књига нема цену зајденички је свима који уважавају духовни потенцијал књиге кроз време. Савремена тржишна логика понуде и потражње потенцира став да књига има цену.

У сваком случају, вечита је културна мисије књиге. О тој мисији и значају који књига има за будуће генерације, полемише се сваке године уочи конкурса који расписује Министарство културе и информисања за откуп публикација за јавне библиотеке у Србији. Почетак новог издања Културног центра одговара на питање: шта је спорно у процесу тог откупа и зашто је овај конкурс важан за све читаоце који, осим у књижарама, књигу траже и у библиотекама. О томе говоре проф. др Александар Јерков, председник Комисије за откуп публикација за јавне библиотеке у Србији, издавач Зоран Хамовић и председник Друштва библиотекара Србије Богдан Трифуновић.

Гост недеље је писац Горан Петровић.

У емисији говоримо о томе како и да ли нас филмски фестивал у Кану још увек може изненадити, како се српске лепе уметности представљају у Оставинској галерији, како су један мађарски и један хрватски редитељ на Стеријином позорју тумачили Одисеја, какве новине доноси Трио Мишко Плави, зашто је песник Ненад Милошевић своју нову збирку назвао Песме из лимба...

Феноменолошки се бавимо важношћу књижевних наслова и сећамо се редитеља Алфреда Хичкока. Ове године навршава се 120 година од његовог рођења.

Гост рубрике Танка линија је теоретичар књижевности Статис Гургурис.

Главни и одговорни уредник Културно-уметничког програма: Небојша Брадић
Одговорна уредница Редакције за културу и уметност: Данијела Пурешевић
Уредница емисије: Марија Ненезић
Креативни директор: Борис Миљковић
Монтажери: Горан Мијић и Марија Арсенијевић
Редитељ: Иван Буквић

број коментара 0 Пошаљи коментар