Хоризонт: Зашто се толико гојимо

Гојазност се карактерише као једноставно решив проблем: треба мање јести, више се кретати и неће бити гојазних. Све се своди на физички део проблема, иако је преједање веома сложена појава.

Особе са претераном тежином нису лење нити безвољне. Најновија генетичка истраживања показала су да се боре са сопственом биологијом. Осим што имају велики број здравствених проблема, гојазне особе се сусрећу са неразумевањем, предрасудама и осудом због стања у ком се налазе.

Др Џајлс Јo је генетичар. Проучава гене који су повезани са гојазношћу. Међутим, немогуће је само радом у лабораторији сагледати овај проблем у целини. Због тога је направио низ интервјуа са гојазним особама о којима се говори у сензационалистичким новинским насловима.

У емисији Би-Би-Сијеве документарне серије "Хоризонт - Зашто се толико гојимо?"(BBC, Horizon, Why We're Getting so Fat) сазнаћете став науке према све већем проблему гојазности, као и о новим приступима за његово лечење. Неки од њих су већ заживели, за друге су клиничка истраживања још увек у току.

Разоткривање митова о гојазности у емисији "Хоризонт - Зашто се толико гојимо?" на програму је у уторак 28. маја, у 23.40 на РТС 2.

Обрада Редакција научног програма РТС
Одабрала Марија Стевановић

број коментара 0 Пошаљи коментар