ТВ Фељтон: Најбоље у наслеђу

Историчар уметности, универзитетски професор, музеолог и стручњак за баштину проф. др Томислав Шола, већ деценијама, проучава најбоље праксе у домену баштине, за које је и предложио појмове "херитологија" и "мнемозофија".

Његово научно истраживање баштине, посебно музеја, повезано је са искуством које има као кустос, уредник, предавач и консултант. То је и разлог што се име Томислава Шоле налази у тиму стручњака, који су позвани да својим саветима помогну пројекат, за реконструкцију Етнографског музеја у Београду. Боравак професора Шоле у нашем граду је био повод да његова истраживања, размишљања и савете забележимо у емисији, под називом, "Најбоље у наслеђу" коју је припремила Редакција за културу и уметност.

Проф. др Томислав Шола је завршио историју уметности и енглески језик, последипломске студије музеологије у Загребу и Паризу, и докторат у Љубљани. Био је редовни професор на Филозофском факултету Унивезитата у Загребу, и предавач на Универзитету уметности и Филозофском факултету у Београду. Аутор је осам књига и око 250 чланака. До сада је одржао око 325 сати предавања широм света. Аутор је концепта и организатор међународне конференције "Најбољи у баштини" која се одржава у Дубровнику. Уредник је пет сајтова међу којима је и један од најлепших "Глобални музеј љубави".

У емисији "Најбоље у наслеђу" проф. др Томислав Шола говори о културним индустријама, професији кустоса, еко музејима и тоталним музејима, моделима како управљати баштином, лошим странама културног туризма, виртуелним музејима, демократији и глобализацији, али и о маркетингу у музејима и о томе да ли баштина има будућност?

Уредник емисије: Светлана Илић
Монтажер: Милан Радичевић

број коментара 0 Пошаљи коментар