Коридори

Приликом посете државне делегације Србије НР Кини коју је предводио председник Србије Александар Вучић кад је реч о саобраћајној инфраструктури, потписано је више споразума о сарадњи Србије и НР Кине. Током посете одржан је и панел у оквиру Другог форума "Појас и пут", под називом "Инфраструктурна повезаност".

Током посете, потпредседница Владе Зорана Михајловић са Министарством трговине Народне Републике Кине потписала је и документ о оснивању Групе за инвестиције. Реч је о новом телу којим ће председавати потпредседница Михајловић, у коме ће бити представници Србије и НР Кине, а које ће се бавити свим заједничким пројектима две земље у инфраструктури и индустрији.

Осим меморандума о оснивању радне групе за инвестициону сарадњу Србије и НР Кине, потписан је и споразум који се односи на наставак изградње обилазнице око Београда, деонице од Бубањ Потока до Панчева, са конзорцијумом кинеске компаније  и азербејџанског "Азвирта". Са истом кинеском компанијом Михајловићева је потписала Меморандум о сарадњи у вези са реализацијом пројекта "Београдски метро".

Такође је потписан и Протокол о сарадњи на пројектовању и извођењу радова на изградњи брзе саобраћајнице Нови Сад - Рума, тзв. Фрушкогорског коридора са компанијом "Čajna  round end bridž korporejšn". Потписан је, такође и Општи уговор за реконструкцију и модернизацију деоница пруге на Коридору 10, деонице Београд-Ниш-Прешево-државна граница са Републиком Северном Македонијом, између Владе Републике Србије, "Инфраструктуре железнице Србије" и кинеске компаније "Čajna round end bridž korporejšn".

Поред тога, потпредседница Михајловић је потписала и Споразум о привредно-техничкој сарадњи између Владе Републике Србије и Владе Народне Републике Кине.

Највреднији уговор потписан је са кинеском Ексим банком о кредиту за градњу деонице ауто-пута од Прељине до Пожеге. Овим уговором биће омогућен наставак изградње Коридора 11 који повезује Србију са Црном Гором.

Уредник емисије: Горан Маслар

број коментара 0 Пошаљи коментар
Коридори Коридори

Аутор:
Горан Маслар

Емисија о саобраћају и стратегији развоја "Коридори" сваког другог уторка у месецу у термину од 18.30 на програму РТС 2 упознаје нас са актуелним радовима који се обављају на изградњи саобраћајне инфраструктуре у нашој земљи. [ детаљније ]