Мира Адања Полак- Ексклузивно

"Шта су поклањали Титу"

Недавна излозба "Стварање Југославије" у згради СИВ-а одвела ме је у депое Музеја Југославије- у музеј 25 мај где срећем Радована Цукића кустоса ове излозбе који ми говори о одабиру свега сто је требало издвојити да се дочара стварање земље које више нема.

Музеј Југославије нама познатији као музеј 25 мај је у реконструкцији и сви предмети који обележавају један дуг период владања Јосипа Броза Тита је сада смештен у неколико сала које сам обишла са Момом Цвијовићем дугогодишњим кустосом археолог по струци који је читаву Документацију преузео 1978. године када се у музеју запослио и почео свој истраживачки рад .

Све што се односило на Тита до 1953. године било је у поседу цивилног Титовог кабинета а под конролом војске. Од 1953. до данас све је заведено обрађено и сређено у музеју Југославије.

Обилазећи депое сада измештене због реконструкције определила сам се за разгледање поклона које је Тито добијао. Имала сам водича Мому Цвијовића иза кога стоји 30 реализованих изложби а издвајам ауторске "На почетку бесе слоноваца". Покретна слика вечности, Мислити Југославију.

Златни албум и још много других где је одвајао из великог броја Титових докумената и предмете излозбе вредне пазже код нас и у свету.

Обилазећи сале са наслаганим поклонима које је Тито добијао сазнајемо доста о личности Маршала јер сви који су му поклањали бавили су се и чињеницом да Тита одобровоље и погоде му укус. Колико су успевали просудите сами.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Ви и Мира Адања-Полак Ви и Мира Адања-Полак

Аутор:
Мира Адања-Полак

У емисији"Ви и Мира Адања-Полак" гости су личности из света науке, културе, политике, уметности и бизниса. [ детаљније ]