Еко перспективе

Плаво зелени сан професора Чеде Максимовића

Има ли Србија довољно мудрости да постане водећа земља у примени нових технологија и постројења за пречишћавање отпадних вода? Плаво зелена технологија је идеално решење за нашу земљу, одговорно тврди проф. Чеда Максимовић који је са својим тимом доказао успех и одрживост јединствене, најсавременије и приступачне технологије у Еко индустрији.

Шта значи бити врхунски стручњак, научник визионар схватимо већ након неколико реченица у разговору са проф. др Чедом Максимовићем. Рођен 1947. године у Гламочанима, основне студије завршава на Грађевинском факултету у Београду. На истом факултету је докторирао и прошао кроз готово сва звања од асистета до професора. У два мандата био је продекан факултета као и управник Института за хидротехнику. Каријеру је наставио као професор на Империјал колеџу у Лондону, где је од 2018. у звању професора емеритуса. Основао је и био руководилац Међународног истраживачког центра за градске воде чији је покровитељ УНЕСКО. Вођен визионарским идејама и спознајом да је веома мало метода које су вечне и да је будућност већим делом већ наш следећи корак, професор Максимовић шири област свог стручног и научног деловања на интеракције урбаних вода и зелених инфраструктура као кључних елемената плаво зелених система.

Временом је плаво зелени сан професора Чеде Максимовића прерастао у реалност јер је свет препознао неоходну потребу да се нова филозофија урбане архитектуре развије у мултидисциплинарна решења. За истраживање и развој иновација, интегрисана решења и повезивање зелених површина, воде и града проф. Максимовић и његов тим награђени су Бизнис грин технолоџи признањем које додељује светска организација Bussines green world.
Србији предстоји период у коме треба да изгради више стотина постројења за пречишћавање отпадних вода. Постојећим начином планирања, одлучивања и рада за инвестиције и њихове трошкове у Србији би се уложила огромна средства за технолошки превазиђена решења. Са друге стране Плаво зелена решења нуде мултифункционални приступ....

Које, какве и колике су користи од Плаво зелених решења за Србију, чућете од професора Максимовића а сазнаћете и зашто је Еко индустрија бизнис будућности.

Уредник Наташа Нешковић

број коментара 0 Пошаљи коментар