У свету

Турска, земља у којој се читав аеродром пресели за један дан као што се недавно догодило у Истанбулу. Због њене величине, утицаја и геополитичке позиције, чак и локални избори имају међународни значај.

Странка председника Реџепа Тајипа Ердогана изгубила је у Анкари након четврт века. У Истанбулу је веома тесно, па се сви гласови поново пребројавају. Да ли се у Турској нешто мења, прича нам Александар Међедовић, члан Турског одбора за спољну економију (DEIK).

И 25 година након геноцида у Руанди, рођаци 800 хиљада жртава, већином Тутса и умерених Хута, сећају се стравичних догађаја који су заувек променили ту малу нацију на истоку Африке. До данас се не зна где су гробови више од пола милиона људи, као што још није расветљена ни улога Француске у злочину, пре и после стодневног масакра.

У Авганистану, где до пре деценију жене нису смеле да певају, свирају и иду у школу, где је и сама музика била забрањена - већ пет година постоји оркестар у мешовитом саставу. Његов оснивач је чак ризиковао претње смрћу и застрашивање Талибана, да би у оркестар укључио жене! Данас крстаре Великом Британијом, а свет открива заборављено лице Авганистана.

Имали смо јединствену прилику да разговарамо са Таром Ганди Батачарџи, унуком чувеног индијског револуционарног вође, Махатме Гандија. У књизи "Сећања на једно изузетно доба", она пише о једном изузетном човеку који породицу није подредио неуморној борби за слободу Индије. Велика душа, како су га звали, оснивач индијске демократије, веровао је у истину и ненасиље као достижне идеале. Његово наслеђе је снажно и велико, баш као што су и успомене Таре Ганди.

Уредница: Софија Кнежевић
Новинари: Бојан Бркић, Софија Кнежевић и Слободан Радовановић
Монтажер: Стеван Чворовић
Реализатор: Марина Пејчић

број коментара 0 Пошаљи коментар
У свету У свету

Аутор:
РТС

Емисија "У свету" је спољнополитички магазин који једном недељно доноси преглед најважнијих светских збивања. [ детаљније ]