Еду глобал

Од почетка године различите делова света потресали су екстремни временски услови. У разговору са др Владимиром Ђурђевићем, истраживачем Института за метеорологију, откривамо да ли се радило о природној појави или о последици климатских промена и можемо ли нешто слично очекивати у Србији.

Уједињене нације препознале су утицај климатских промена на друштвену стабилност држава и региона. Преносимо шта су о томе рекли Ал Гор и Жозе Грациано да Силва, директор Организације за храну и пољопривреду, на Форуму о климатским променама Нобелове награде за мир.

Млада шведска активисткиња Грета Танберг покренула је своје вршњаке широм света да серијама скупова и протеста скрену пажњу доносиоцима одлука на важност спречавања даље ескалације климатских промена. Преносимо прве протесте младих за климу из великих европских градова.

Топло време и високе пролећне температуре подсећају нас на важност воде. Са др Растком Ајтићем из Завода за заштиту природе Србије разговарамо о значају влажних станишта као природних биорезервоара.

Гледаћемо и прилоге о жени из Канаде и научницима из Данске који необичним решењима доприносе смањењу глади у свету.

Дијету је много лакше држати у друштву, а вероватно још лакше ако вам у томе помажу комшије. Сазнајемо како то изгледа када се цео један град одлучи на колективну дијету.

Младом човеку обично треба помоћ да своју идеју претвори у исплатив и тржишно конкурентан производ. Представљамо домаћи програм помоћи младим иноваторима да своје идеје претворе у стварност.

Откривамо свет дивљих животиња. Са Милошем Радаковићем из Завода за заштиту природе Србије разматрамо бројност белоглавих супова у Србији и региону. Потом ћемо завирити у дом најређе дивље мачке на планети - сибирског леопарда.

И на крају гледамо како из одбачених предмета од бакра настају уметничка дела.

Уредник емисије: Јелена Радовић Јовановић
Новинар сарадник: Александра Филиповић

број коментара 0 Пошаљи коментар