Оженићу цело село

Документарни филм Жељка Мирковића "Оженићу цело село" је прича о хармоникашу Пеци који је одлучио је да ожени све нежење у Матвејевцу на југу Србије.

Према речима Мирковића, то је документарна бајка о српском селу. Село Матејевац има више од 300 неожењених мушкараца, што је готово сваки трећи мештанин. Село је удаљено само десет минута вожње од Ниша, у којем живи око 400.000 грађана, али жене не желе на село.

То није проблем само у том крају - цела Србија је препуна неожењених мушакраца и жена, али они никако да се споје. Села се гасе, градови се пуне, а бракова све мање...

Главни јунак Мирковићевог филма, неожењени Хармоникаш Пеца (Предраг Николић), одлучио је да узме ствари у своје руке у свом селу, односно да спроведе велики пројекат чији је циљ да ожени и старе и младе, као и да привуче жене у село.

Његов мото је: "Оженићу цело село, макар ми пресело".

Једна од порука филма је да би друштво коначно требало да схвати да се не треба бавити територјиама као географским појмом, већ квалитетом живота људи као питањем биолошког опстанка и у склопу тога - враћањем селу оног места и оне улоге коју заслужује после свих недаћа у новијој историји.

Режија: Жељко Мирковић

број коментара 0 Пошаљи коментар