Српска економија

У Србији послује више од 200 компанија из нордијских земаља које су спремне да улажу у многе секторе, пре свега у области чисте технологије и енергетике. О чему нордијски инвеститори највише размишљају када планирају да послују са српским компанијама и предузећима, питали смо Пертија Иконена, амбасадора Финске у Србији.

Били смо на 54. Међународном салону аутомобила у Београду на којем су представљени светски произвођачи аутомобила, а посетиоци су могли да виде готово 50 премијера. По томе не заостајемо у односу на друге светске сајмове. Поражавајући је податак да купујемо половна возила стара од 13 до 17 година, која су због мотора и горива које користе велики загађивачи. Загађење свакодневно утиче на наше здравље, а технички неисрпавна возила узрок су саобраћајних несрећа, каже др Милош Петровић, председник Српске асоцијације увозника возила и делова.

У емисији се бавимо и електронским и инстант плаћањем. Када је реч о региону Западног Балкана Србија је лидер у плаћању картицама и усвајању иновативиних решења за плаћање и скале. Добар пример јесте бесконтакнто плаћање које је први пут представљено у Србији пре 11 година.

О вези образовања и тржишта рада разговарали смо са младим асистентом на Економском факултету у Београду који је управо ту тему изабрао за свој докторат.

У рубрици "Три питања за привреднике" разговарали смо са власником једне српско-нордијске компаније која послује у Новом Саду.

Уредница емисије: Данка Милошевић

број коментара 0 Пошаљи коментар