По ободу Јужног Кучаја

Шуме Јужног Кучаја, са Малиником, Бељаницом и Хомољем, највећи су комплекс шума у Србији. Оно што за свет представљају амазонске шуме, које планету снабдевају кисеоником, то су ове шуме за Србију, јер одатле добијамо највише кисеоника.

У горњем току слива реке Ресаве, у општем резервату природе Винатовача, налази се стабла букве стара и преко 250 година. Димензије појединих стабала у овој буковој шуми прашумског карактера достижу преко 45 метара, а у пречнику имају и преко једног метра. У Винатовачи која је у првом степену заштите забрањене су било какве активности, чак и пролазак кроз резерват, сем за образовне и научне сврхе.

На простору Јужног Кучаја становништво се углавном бавило сточарство, претежно овчарством, уз традиционалан начин прављења млечних производа, највише сира и киселог млека. Али и поред тога што су услови за пољопривреду изванредни, природа издашна у својим даровима, све је мање становника. Изгледа да данас нема ко ни да скупља оно што природа даје, а камоли да ради, обрађује земљу и чува стоку.

Манастир Свете Петке Изворске познат је по Дому за женску децу ометену у развоју о којој брину монахиње и једини је такав манастир код нас. Манастирска црква издваја се по томе што на олтарској апсиди постоје три прозора, што је врло ретко.

Аутор и уредник: Александра Божовић

број коментара 0 Пошаљи коментар