Трезор

Поводом недавне смрти музичара Бојана Хрељца

Бојан Хрељац је каријеру започео као тинејџер свирајући бас-гитару у "Елипсама". Био је члан „Корни групе" од њеног оснивања 1968. па све до одлуке да престану да раде 1974. „Корни група" била је једна од најпопуларнијих рок група почетком седамдесетих година прошлог века, а 1974. учествовали су на избору за "Песму Евровизије" у Брајтону у Великој Британији са песмом "Моја генерација". Каријеру је наставио као студијски музичар и продуцент и музички уредник на РТС-у. Учествовао је у снимању више од 4.000 композиција. Бојан Хрељац је умро 18. децембра 2018. године.

У спомен на музичару - део из емисије Како је рокенрол ушао у Телевизију Београд. Бојан Хрељац показује свој албум у којем је од половине шездесетих уредно, предано и без паузе, из дана у дан,  лепио све што је било везано за његов музички живот, такорећи целу своју биографију, а уствари верну документацију стасања рокенрола у нас. Ту су фотографије, исечци из новина, огласи за концерте, уговори са организаторима концерата, са телевизијом, писма, позивнице, улазнице... Таквих албума великог формата има неколико.

- Учесник: Бојан Хрељац
- Снимано 12. јануара 2012, премијерно емитовано у "Трезору" 9. децембра 2013; Редакција за историографију

Гитаријада - емисија је реализована поводом 50 година од прве Београдске гитаријаде. Најаве за прву Гитаријаду су почеле у децембру 1965, а два "полуфинала" одржана су 8. и 9. јануара 1966. у Хали 3 Београдског сајма. Учествовали су у првој групи: "Беле вишње" Чачак, "Силуете" Београд, "Индекси" Сарајево, "Рубини" Ниш, "Бедуини" Београд, "Динамити" Осијек, "Искре" Београд, Томи Совиљ и "Силуете" Београд. У другог групи свирали су: "Елипсе" Београд, "Бомико" Скопље, "Весели дечаци" Београд, "Идоли" Загреб, "Млади дечаци" Земун, "Смели" Београд, "Пламених пет" Београд и "Кристали". Финално вече је одржано 13. фебруара 1966. у Хали 1 Београдског сајма, прва три места су заузели: "Елипсе" са 118 бодова, "Силуете" са 85 бодова и "Пламених пет". Жири је био у саставу: Петар Вујић (Џез удружење), Лола Новаковић (вокални солиста), Васа Белошевић (Џез пијаниста), Вера Олеар (Радио Београд), Есад Арнауталић (Радио Сарајево), Ладо Лесковар (вокални солиста) Јован Хаџи Костић ("Вечерње новости"), Душко Будимировић (ПГП), Зоран Марковић (Вечерње новости) и Драган Јелић (Вечерње новости). Сама Гитаријада дигла је велику прашину. Медији су ниподаштавали то такмичење до самог краја да би на крају попустили. После прве Гитаријаде организују се исте манифестације у великом броју места по целој Југославији. Организатори друге Гитаријаде морали да иду у Градски комитет КП на разговор, после кога су ипак успели да одрже и Другу гитаријаду на којој су победили "Црни бисери" из Београда. Касније, Гитаријада се сели у Зајечар.

После пола века, окупили су се учесници и сведоци прве Гитаријаде у свету, а њихово сећање поткрепиће аудиовизуелни записи који су сачувани у Програмском архиву РТС-а. Занимљиво је да се истовремено у Дому омладине Београда организује изложба фотографија са Гитаријаде 1966. Томислава Петернека, коју ће данашњи музичари покушати да озвуче музиком група из тог времена.

- Учесници: композитор Зоран Симјановић (Елипсе), музичар Бојан Хрељац (Елипсе), фотограф Томислав Петернек, новинар и уредник Никола Нешковић, музичар Бранислав Анђелковић (Пламени пет).
- Уредници Бојана Андрић, Ана Милићевић; сценариста и водитељ Зоран Симјановић; сценограф Петар Ђиновић; организатор Гордана Грдановић; сарадник Маријана Чутурило; Техн.вођство Драшко Драшковић, контрола камере Снежана Хорват, сниматељи звука Ненад Ристовић, Владимир Ковач; дизајнер светла Добривоје Марковић, камермани Слободан Момчиловић, Зоран Буч, Миодраг Миша Воркапић; асистент режије Љиљана Рековић, видео миксер Лела Михајловић, графичка обрада Милена Марковић, монтажер Бранислава Теодосић, редитељ Бранко Кичић
- Снимано 08.02.2016, премијерно емитовано 13.02.2016 на РТС 3; Редакција за историографију
 

број коментара 0 Пошаљи коментар