Кроз црвоточину са Морганом Фрименом

Шта је било пре почетка свега

Kако је настао Универзум? Од чега смо сачињени? Да ли смо сами у свемиру? Шта је било пре почетка свега? Ово су питања којима се бавимо од памтивека. Наука, чврстим доказима дугогодишњих истраживања, најзад може да нам понуди праве одговоре уместо филозофских теорија.

"Kроз црвоточину", америчка документарна телевизијска серија са Морганом Фрименом у улози наратора, истражује мистерије нашег постојања повезујући најбриљантније истраживаче данашњице и најсмелије идеје из граничних поља науке. У првој епизоди "Шта је било пре почетка свега" упознајте истраживаче и њихове теорије о постанку нашег универзума.

Сви космолози и астрономи слажу се у једном - да је универзум стар 13.7 милијарди година. Али како је настао? Да ли је тачна теорија о Великом праску? Или још теже питање: шта се десило пре његовог настанка? Заправо да ли је ишта било?

Софистицирана технологија сада научницима омогућава да сагледају изглед свемира непосредно након Великог праска. Али да ли смо настали из безвременог ништавила и звездане прашине, као што сматрају неки? Или ћемо морати да прихватимо запањујућу претпоставку да смо само каснија верзија бесконачне серије универзума. Одговор је можда на дохвату руке, у првој епизоди серије "Kроз црвоточину - Шта је било пре почетка свега".

Обрада Редакција научног програма РТС
Одабрала Марија Стевановић

број коментара 0 Пошаљи коментар