Приступачан програм: Одлазак лекара (СЗЈ)

Сваке године у Србији диплому лекара добије 1.100 студената медицине на пет медицинских факултета - у Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу и Митровици. Процењује се да у потрази за послом из земље годишње оде 800 лекара и више од хиљаду медицинских сестара и техничара.

Лекари су увек одлазили у иностранство, на специјализацију, ради стицања знања и искуства, али су се и враћали како би стечено знање примењивали у клиникама у којима раде. Данас је ситуација мало другачија.

Све више лекара из Србије креће пут Немачке, Шведске, Норвешке, Кувајта. Најчешћи разлози за одлазак су, осим зараде, лоши услови за рад, немогућнот за усавршавање и напредовање у послу.

Доктор Бранислав Милошевић је волонтирао у Земунској болници на хирургији, али кад ни после неколико година није добио посао са породицом је отишао у Немачку.

За докторку Неду Драгићевић Бабић и доктора Владимира Бабића материјални моменат није био пресудан, али усавршавање свакако јесте. Своје место су пронашли у Вирцбургу.

У тиму лекара који је урадио прву трансплантацију материце у свету био је и доктор Милан Миленковић. У Шведску је стигао после Норвешке, где је радио 8 година јер за њега није било посла у Градској болници на Звездари.

Разговарали смо и са Аном и Бојаном, медицинским сестрама које уче немачки језик припремајући се за одлазак. Пут до новог посла и новог живота у иностранству није лак, али се све више лекара и медицинских сестара одлучује на тај корак.

Повећање плата лекарима за 9, а медицинским сестрама и техничарима за 12 одсто, отварање нових радних места, запошљавање најбољих студената, побољшање услова рада, могућност усавршавања и новоодобрене специјализације, мере су које држава предузима како би наше здравствене раднике задржала у Србији.

Ауторка емисије: Југослава Ђурица
Сниматељ: Дејан Јовановић
Монтажер: Драгиша Ђокић
Реализација: Весна Тадић

број коментара 0 Пошаљи коментар