Академија поводом 800 година самосталности СПЦ и 600 година од рођења грофице Катарине Кантакузине Бранковић

Митрополија загребачко-љубљанска Црквена општина у Марибору у сарадњи са Роса продукцијом из Марибора,(и уз подршку Амбасаде Републике Србије) организује Академију поводом 800 година самосталности Српске православне Цркве и 600 година од рођења грофице Катарине Кантакузине Бранковић, прве православке у Словенији. Академија ће се одржати 26. јануара 2019. у 20 часова, у Словенском народном позоришту у Марибору.

Почасни покровитељи Академије су председници Словеније и Србије, господа Борут Пахор и Алаксандар Вучић. Свечани говорник је Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански Г. Порфирије, по чијем благослову се Академија и одржава.

Сагледавши значај догађаја, ТВ Словеније, Радио ТВ Србије и Радио Марибор преносиће Академију. Поред њих, медијски покровитељ је и ТВ Храм, званична ТВ станица Српске павославне Цркве, који ће припремити пригодну емисију о овом догађају.

Академија би се базирала на историјату православне Цркве у Словенији. Њена историја почиње 1434. године, када се српска принцеза Катарина Кантакузина Бранковић удала за Урлиха Другог, последњег цељског грофа. Са собом је довела око 200 православних породица и неколико свештеника. Поред тога, значајно је истаћи 500-годишње постојање српске заједнице у Белој Крајини (тзв. Ускоци), као и трагедију Другог светског рата, када су порушени новоподигнути храмови у Марибору и Цељу, а словеначки живаљ био исељен у Србију и Босну.

Надамо се да ће један овакав пројекат дати додатни подстрек за међусобно зближавање два братска народа, словеначког и српског. Битно је истаћи и то да је ово први пут од 1991. да српска заједница пласира неки културни садржај на обе националне телевизије.

Академија је настала по идеји оца Милана Јовановића и госпође Светлане Драмлић, која потписује и позоришну и ТВ режију, пројекцију и монтажу. Сценарио је написала госпођа Ивана Димић, добитница престижне НИН-ове награде и угледна сценаристкиња из Београда. Креативни тим чине: отац Ненад Илић и Светлана Драмлић, као косценаристи, чувени Зоран Симјановић, као музички сарадник; г. Ђорђе Макаревић, балетски кореограф и г. Горан Балабан - 3Д мапинг.

Учесници Академије су: Војин Ћетковић, Милада Калезић, Анастасија-Весна Илић, Ансамбл Ренесанс, балет Народног позоришта у Београду, Српски византијски хор Мојсије Петровић из Београда, хор Хуго Волф из Марибора, хорови мариборских основних и средњих школа, Академска фолклорна група Штудент (АФСШ) и СКД из Марибора, Кармина Словеника, Певачка група при Црквеној општини у Марибору, проф. Горан Ђурић и други.

број коментара 0 Пошаљи коментар