Театрологике: Александар Поповски

За Театрологике говори редитељ Александар Поповски који коментар овог времена проналази у великим делима класике.

Дипломирао режију на Универзитету "Кирил и Методије" у Скопљу. Његови професори били су Слободан Унковски и Столе Попов. Редитељски деби имао је 1992. године драмом Дејана Дуковског "Џин и седам патуљака" у Градском театру у Скопљу.

Режирао је како у Македонији тако и у десетак земаља региона и Европе. Занимају га дела светске класике: Овидије, Шекспир, Молијер, Сервантес, Бихнер, Стриндберг, Ибзен, Лорка, Хармс. Режира и дела савремених писаца из региона и света: Дејана Дуковског, Биљане Србљановић, Мартина Мекдоне, Бернар Мари Колтеса, Горана Стефановског, Милене Марковић, Ане Ласић.

Зашто свако чини тек десетину добра од оног које би могао да чини? Зашто је око нас толико зла? Шта је човек и зашто постојимо? И да ли је овај свет најбољи од свих светова? Читав Волтеров филозофски систем, уз симболично подизање мрачне гвоздене завесе, настојао је да расветли у представи Кандид или оптимизам у Југословенском драмском позоришту пре неколико година.

Тренутно је у Новосадском позоришту Кишова Гробница за Бориса Давидовича у његовој режији, у Загребу, у позоришту Гавела - Ричард Трећи, у Драмском театру у Скопљу Молијер, у Љубљани Ибзен.

Добитник је бројних награда, Стеријине  и Награде "Ардалион" за режију представе "Кандид или Оптимизам".

Серијал "Театрологике" је посвећен уметницима из региона који у овом тренутку у позоришту стварају инспирисани савременошћу. Они се у својим остварењима баве актуелним проблемима који оптерећују савремени свет или класична дела тумаче из визуре овог времена. То су представници генерације која другачије ствара у позоришту и која другачије мисли о друштву.

Аутор и уредник: Оливера Милошевић
Сниматељ: Владимир Ђурић
Монтажа: Богдан Чургуз
Редитељ: Срђан Ћешић
Серијал је реализован уз помоћ Министарства за културу и информисање.
Продуценти серијала су Хартефакт продукција, портал Ремаркер и Радио-телевизија Србије.

број коментара 0 пошаљи коментар