Црвени

Џон Рид, новинар социјалистичког магазина "Масе", упознаје уметницу и активисткињу Луизу Брајант. Очарана Ридом, Луиза оставља супруга и досељава се код њега. (Reds, 1981)

Разочаран декларацијом председника Вилсона о рату с Немачком, Рид постаје комуниста и оснивач партије у САД-у. Када у Русији избије револуција, Рид је први на листи путника, али његов однос с Луизом се у међувремену погоршао. По повратку из Русије Рид покушава да обнови однос са супругом, али бурни догађаји с друге стране Атлантика га поновно зову натраг...

Црвени причају истиниту причу о животу Џона Рида, америчког комунисте који је био сведок свих најважнијих догађаја током Првог светског рата, углавном заједно са супругом с којом је био у бурној и никада досадној вези.

Филм покрива животе Џона Рида и Луизе Брајант од тренутка када су се први пута упознали па све то Ридових посљедњих дана живота, 1920. године у Русији. Кроз нарацију гледамо и неколико преживелих сведока из тог временског раздобља који се присећају Рида, Брајантове, својих колега и пријатеља као и целог тог бурног раздобља...

Црвени су најхваљенији филм америчког глумца и редитеља Ворена Битија и добитник многих награда, од којих се издвајају Оскари за најбољу режију, фотографију и глумицу у споредној улози. Номинације су зарадили и сам Ворен Бити, Дајана Китон и Џек Николсон за своје улоге.

Улоге: Ворен Бити, Џек Николсон, Дајана Китон, Морин Стејплтон...
Режија: Ворен Бити

број коментара 0 Пошаљи коментар