Вавилон

Прича о 80-им годинама прошлог века прети да постане у целини урбана легенда без поенте за генерације које долазе, док их се они који су их проживљавали, сећају као година истинског процвата, креације и среће.

Реалност или носталгија и искривљена сећања, питају се данас многи, више од четврт века касније. Да ли је та експлозија слободе и креативне енергије била једини координатни систем у оквиру кога се кретало посттитоистичко друштво? Да ли смо данас склони носталгији или критици тога времена?

У овој епизоди Вавилона, специјално посвећеној искључиво феномену 80-их, на многа од постављених питања одговарају писци који су решили да својим књигама овековече читаво једно време у коме су култура, уметност и духовни развој били примарни животни циљ. Стицајем за сада неразјашњених околности, све књиге о 80-им су готово синхроно објављене у последњих годину дана.

У Вавилону учествују писци Горан Гоцић, Владимир Ђурић Ђура, Младен Вуруна и Горан Скробоња који су написали романе о тим годинама. Отприлике  истовремено су изашле и две књиге о Маргити Стефановић Маги из групе Екатарина Велика, које је приредила Лидија Николић, књига о групи Идоли, коју је приредила Ана Марија Грбић и фотомонографија Зорана Вујића Вује, коју је приредио Петар Јончић.

Аутор и уредник емисије: Јасмина Врбавац
Режија: Марко Шотра

 

 

број коментара 0 Пошаљи коментар
Вавилон Вавилон

Аутор:
Јасмина Врбавац

Вавилон је елитна месечна емисија о савременој књижевности коју је 2001 године осмислила Јасмина Врбавац и уређује је у оквиру Редакције за културу. [ детаљније ]