Културни центар

Шта је права улога уметности, на то је тешко дати коначне одговоре. Један од могућих је пружио Аристотел указујући на то да је циљ позоришне трагедије катарза, односно духовно и морално прочишћење од тешких емоција и довођење човековог тела и душе у равнотежу.

У данашњем издању Културног центра питамо се да ли је уметност лековита? Каква су терапеутска својства и моћи уметности данас, да ли јој се људи, било да су уметници или конзументи, и даље као некада природно окрећу као непоходном изворишту лековитих састојака за здрав и складан живот и колико је уметност у савременом свету способна да прочисти и излечи свакодневне проблеме и тензије.

О томе да ли уметност може исцељивати промишљају: театролог проф. др Милан Мађарев, књижевни критичар и писац, Драгољуб Станковић, психолог и психотерапеут, Хана Стаматовић, вајар Здравко Јоксимовић, композитор Бранка Поповић, Горан Марковић, редитељ, књижевница Лана Басташић, визуелни уметник и писац, Дејан Атанацковић и Пол Леонард Мареј, позоришни писац и редитељ.

Централни гост емисије је проф. др Владета Јанковић.

У рубрици Ретровизија представљамо новозеландског писца трајно настањеног у Лондону који је направио праву малу револуцију у књижевним круговима Велике Британије написавши роман Франсис Чеп, како да писац наступа у јавности, кога за читање препоручује двострука букеровка, Хилари Мантел. Филм је у припреми, а Букеров жири већ тражи његов наредни роман.

У рубрици Рез, филмски критичар, Иван Велисављевић говори о књизи, Између светова Драгана Димчића. Књигу чине есеји о пет редитеља - Николасу Роугу, Дејвиду Кроненбергу, Теренсу Малику, Дејвиду Линчу и Алехандру Ходоровском.

У емисији ћете имати прилике да се подсетите да вечити младић, Мики Маус, пуни 90 година, као и да сазнате ко су инфлуенсери и какав значај могу имати за културу.

У рубрици Танка линија, гост је балетска уметница, Мојца Мајцен, једна од иницијатора и оснивача Међународне плесне платформе, "Балкан денс проџекта".

Главни и одговорни уредник Културно-уметничког програма: Небојша Брадић
Креативни директор: Борис Миљковић
Уредник серијала: Данијела Пурешевић
Уредник емисије: Јасмина Врбавац
Редитељ: Иван Буквић
Аутори рубрика: Александар Јанковић, Ана Тасић, Драгана Пантић, Данијела Пурешевић, Јасмина Врбавац, Јасмина Мијић и Христина Василијевић.
Водитељ: Жељко Максимовић

број коментара 0 пошаљи коментар