Право на сутра

Са проблемом узурпиране имовине на Косову и Метохији поред Срба, суочавају се и малобројни Хрвати, Горанци и Роми али због своје безбедности нису сви спремни да о томе јавно говоре.

У Витини је остало само петнаестак Срба. Живе под великим притиском и не могу да сачувају своју имовину од Албанаца. У центру те варошице Стана Петровић је приморана да сопствену кућу дели са Албанцем који је после смрти њеног супруга, фалсификовао уговор и престао да јој плаћа кирију. Забринута је за личну безбедност, али каже да од своје имовине неће да одустане. Тврди да је суд на страни узурпатора, па је потпуно немоћна. У насељу Матичане у самој Приштини поред породице Арсић без имовине су остали и бројни други Срби. Због неуређеног стања које влада на Косову и Метохији, правни заступници не могу много да учине, каже Добрица Лазић који заступа више десетина оштећених власника. Дугогодишњи неажурни рад косовских судова иде на руку узурпаторима који рачунају на проток времена.

У Чаглавици, која је била познато српско село, данас су нове виле и нови становници. На том земљишту саграђена су читава Албанска насеља, нека легалним, али многа нелегалним путем. Имовинске проблеме због Албанаца имају и Роми. Хазир Хазири каже да као припадник ромске националне мањине нема никакве шансе да се његов предмет праведно оконча, иако тврди да има све доказе да је власник имовине у центру Приштине.

Адвокати који имају пуне руке посла кажу да Срби немају потпуну правну, ни физичку сигурност на Косову и Метохији и да је потребан већи притисак јавности како би косовске институције почеле да примењују законе. Многи сматрају да би овакве злоупотребе биле заустављене врло брзо када би дошло до масовног повратка протераних Срба на Косово и Метохију.

У емисији говоре оштећени власници непокретности и њихов правни заступник.

Аутор емисије Светлана Вукмировић

Сниматељ Владимир Јовановић
Тонски сниматељ Мирослав Радишић
Монтажа Милош Ачански
Реализација Биљана Ердељан

број коментара 0 пошаљи коментар