Трезор: На данашњи дан 1991. почело емитовање првих РТС програма посредством европског сателита Еутелсат

Сателитска телевизија и Сателитска станица у Крњачи

Сателитска телевизија - Уговор о закупу сателита Еутелсат 1, потписали су јула 1991. в.д. генералног директора РТБ Ратомир Вицо и генерални директор ПТТ Србије Милорад Јакшић. РТБ је почео да емитује своје радио и телевизијске програме посредством сателита директно за гледаоце и слушаоце у дијаспори, за Европу (EUTELSAT) од 14. маја 1991. године и Северну Америку (PANAMSAT) од 19. новембра 1993. године Програми су емитовани свакодневно у интервалу од 18 до 24 часа по локалном времену, како за Европу, тако и за САД и Канаду.
Цео види те свет  - наслов емисије је парафраза упозорења које је било у употреби од 1929. за спикере Радио Београда када се у студију упали сигнална лампица изнад микрофона ("Црвена светлост кад сине, васионе таласи брзи, твој већ преносе глас - цео слуша те свет). Један човек из технике и други из програма као непосредни учесници новог програма, говоре за "Трезор", како је у пракси изгледало прво континуирано емитовање - преко сателита - за свет на два континента. Јакша Шћекић,  тадашњи руководилац Одељења за развој сателитске и кабловске телевизије, говори о избору програма, о симултаном превођењу Дневника на енглески, спомиње сараднике: Слободан Буквић, Драгутин Марковић, Славица Ранков, говори о двоје младих људи Славиши Веселиновићу и Ивану Штукалу који су касније погинули у бомбардовању зграде РТС-а у Абердаревој... Инжењер Велимир Жугић говори о техничким перформансама, а финансирању целог пројекта, о роковима и успешном почетку. Септембра 1991. године основан је Центар за информисање иностране јавности, касније Редакција програма за иностранство.

- Учествују: дипл. инж. Велимир Жугић, новинар Јакша Шћекић, саговорник Бојана Андрић
- Снимано 11.04.2008, премијерно емитовано 17.04.2008, репризирано 10.12.2015; Редакција за историографију

Сателитска станица у Крњачи (одломак) - За пренос аналогног сигнала до сателита, РТС је користила фиксну сателитску станицу у Крњачи код Београда, од 1991. године. Пречник параболичне антене је био 7 метара. Објекат, опрема и параболична антена били су смештени уз објекте СТ предајника у Крњачи, који је подигнут 1961. године. Током НАТО агресије, станица у Крњачи која је омогућавала чујност 202, И и ИИ програма Радио-Београда, те видљивост програма Телевизије Београд на европском и америчком континенту, гађана је два пута, 23. и 29. априла 1999. године и потпуно уништена. Екипа "Трезора" заједно са ветеранима "радијашима" и "телевизијанцима" ЕТВ, посетила је Крњачу 3. јуна 2009. и забележила историјат ове емисионе станице од њеног настанка 1961. и каснијег развоја, подизање сателитског предајника, до њене насилне смрти ... У данашњем скраћеном издању дајемо само неколико изјава присутних инжењера и техничара.

- Реализација: Милан Ракић, Бојан Даниловић, Љуба Јовановић, Милена Јекић, Гордана Грдановић, Милорад Ћитић, Бојана Андрић
- Снимано 03.06.2009, премијерно емитовано 29.04.2010, репризирано 11.12.2015; Радакција за историографију

број коментара 0 Пошаљи коментар