Путеви средњег века Немањићи - специјално издање

Редакција за културу и уметност Културно-уметничког програма, припремила је специјално издање емисије "Путеви средњег века Немањићи" посвећену стварању прве српске средњовековне државе у Старом Расу.

У емисији је обухваћен период владавине Немањића од средине 12. до краја 13. века, и то: раздобље владавине великог жупана Стефана Немање, краља Стефана Првовенчаног, закључно са краљем Стефаном Урошем I и Дежевским сабором 1282. године када долази до промене на српском престолу и када се средиште Србије сели на југ, на Косово. "Путеви средњег века Немањићи" покушава да одгонетне прошлост и отргне од заборава Немањиће који су, и поред честих војевања са великим силама какве су биле Византија, Бугарска и Угарска, успели да формирају прву српску средњовековну државу у Старом Расу.

Документарни део серијала сниман је на различитим локацијама: на тврђавама Расу и Јелечу, на Пештерској висоравни, у пећинском манастиру испод тврђаве Рас, у Дежевској долини, у манастирима: Сопоћани, Ђурђеви Ступови, Студеница, Жича, Милешева, Градац, у Народном музеју у Новом Пазару.

Игране сцене за илустрацију приче снимане су на Београдској тврђави, у Липовичкој шуми и Студију РТС. Серијал садржи ексклузивне снимке утврђења на Расу и Јелечу које смо забележили дроном и камером.

Стручни консултант и наратор: др Марко Поповић, археолог
Саговорници: проф. др Смиља Марјановић Душанић, историчар и др Даница Поповић, историчар уметности
Историјске текстове и одломке из Житија Светих интерпретира глумац Небојша Дугалић.
Главни и одговорни уредник КУП-а: Небојша Брадић
Уредник емисије: Светлана Илић
Извршни продуцент: Светлана Бандић
Главни организатор: Срђан Бољевић
Драматизација играних сцена: Ивана Стивенс
Дизајн шпице и графике: Владимир Ивановић
Мајстори звука: Бранко Стојановић и Срђан Бајски
Дизајнер звука: Марко М. Вучковић
Дрон оператери: Добривоје Каитовић и Мирослав Кондић
Директор фотографије: Патар Вујанић
Монтажер: Мирослав Николов
Помоћник редитеља: Радослав Херцег
Редитељ: Ивана Стивенс

број коментара 0 Пошаљи коментар