Студио знања: Старење

Кад би младост имала филозофију старца, не би било на свету ни једног сунчаног дана, речи су Јована Дучића којима отварамо овонедељну емисију "Студио знања". Бавимо се старењем као процесом и феноменом у физиолошком и психолошком смислу, ма у ком животном добу да нас он интензивно подсети на себе.

Животна трагедија је да остаримо прерано и постанемо мудри прекасно, рекао је Бенџамин Френклин. Те мудре мисли су нас инспирисале да одговоре потражимо код наших гостију. О генетици старења говориће нам професор др Горан Брајушковић са Биолошког факултета. Старење као онтолошко питање, тема је за др Стевана Брадића, теоретичара уметности са Филозофског факултета у Новом Саду. А о старењу као фиозиолошком процесу говориће професор др Небојша Деспотовић, са Катедре за последипломску наставу из геријатрије Медицинског факултета и Клиничког одељења геријатрије КБЦ Звездара.

Чућемо да велике и важне промене тело шаље кроз различите сигнале, али и да их у процесу старења итекако трпи и психа - о томе више наш гост психијатар и психотерапеут др Александра Бубера.

Док нам време "стоји" за вратом, савети могу да буду злата вредни. Која су искуства довела до тога да се састави један "Бонтон старења", упитаћемо писца и социолога Радмилу Пецију Урошевић.

Наша гошћа је своја запажања о бонтону старења преточила у представу коју ће нам на нашој малој сцени извести глумице Бранка Стојковић и Бојана Ђурашковић из позоришта "Пан театар". У питању је ангажована представа "Извините, колико имате година?". А у публици су људи који се баве једном древном вештином благодатном за душу и тело за људе свих животних доби. У питању су чланови таи чи Ћигонг савеза Србије.

Потребно је много времена да се постане млад - на трагу те Пикасове мисли истражићемо феномен старења у овонедељном "Студију знања", останите са нама.

Уредник серијала "Студио знања": Зоран Живковић
Уредник и водитељ емисије: Винка Мариновић Ковачевић
Ководитељ: Ивана Миленковић
Редитељ: Дарко Камарит

број коментара 0 пошаљи коментар
Студио знања – Нешто сасвим другачије Студио знања – Нешто сасвим другачије

Аутор:
РТС

Од 23. децембра РТС отвара врата свог „Студија знања", нове емисије Образовано-научног програма. [ детаљније ]