Животна средина и здравље: Од сметлишта до депоније

Збрињавање отпада није само брига комуналних предузећа, јер нико не може да покупи све што иза себе остављају неодговорни појединци.

Одакле нам толика небрига када нам се тако бачен отпад враћа као бумеранг којим угрожавамо властито здравље? Све што бацамо у животну средину унећемо касније у наш организам: удисаћемо загађен ваздух, пити недовољно квалитетну воду, а последице бацања отпада одразиће се и на нашу трпезу.

За разлику од депоније која својом структуром, уз непропусну фолију и употребу биотрнова омогућује да се гас са депоније користи као енергент, и тако обезбеђује контролисано, организовано и безбедно одлагање отпада уз заштиту животне средине и здравља становништва, сметлиште подразумева одлагање отпада које угрожава околину, јер загађује ваздух, земљиште, подземне и површинске водене токове и представља извор ширења заразе и болести.

Тамо где се отпад одлаже на сметлиште нема ни његовог претходног сортирања или је оно минимално, тако да су често присутне и опасне материје које преко земљишта продиру у подземне воде и утичу на квалитет пијаће воде.

Аутор и уредник: Александра Божовић.

 

 

број коментара 0 пошаљи коментар