Медичијеви: Господари Фиренце

Двоструки Оскаровац - Дастин Хофман и Ричард Маден познат по улози Роба Старка ("Игра престола"), предводе сјајну глумачку екипу у историјско-политичкој, породичној драми постављеној у Фиренци, на почетку 15. века, која се емитује суботом и недељом на Другом програму РТС-а.

Четврта епизода: Након Козимовог хапшења и суђења, цела породица кује плана како да га избави на слободу. Козимо тражи од Контесине да подмити чланове сигнорије како би они стали на његову страну, док Пјеро, његов син, почиње да тражи доказе који ће допринети одбацивању оптужбе... Лоренцо ипак мисли да треба употребити силу и предузима драстичне мере.

Италија, 15. век, изненадна смрт Ђованија де Медичија, трговца и банкара чувене лозе Медичи, потреса Фиренцу. Његови синови Козимо и Лоренцо налазе се у самом срцу дешавања и прикривају опасну тајну - да је Ђовани заправо убијен. Само један од њих може бити глава породице а игром судбине та титула ће припасти уметнику у души и вечитом сањару - Козиму. Међутим, они ће се наћи опкољени очевим непријатељима који желе да преузму власт над Фиренцом. Први у реду и највећи од свих је свакако Риналдо Албици, човек који се налази на челу племићке фракције и има за циљ не само да не дозволи успон средње класе (коју фаворизују Медичи), већ и да стане на пут Козимовој визији Фиренце.

Поред великих опасности која прети њиховим животима али и опстанку породице, браћа Козимо и Лоренцо мораће да се суоче и изборе са својим различитим темпераментима и ускладе своје разлике. Бурни ће бити и њихови приватни животи, а посебно Козимов брак са Контесином де Барди који је формиран као политички савез, али је сазрео у невероватно партнерство, а који ће доживети велики испит за време његовог егзила у Венецији.

Преплитањем путева будућности и прошлости имамо увид у животе два брата, како у данима када су били младићи тако и у каснијим данима када су одрасли људи и њихову бробу за задржавање сопственог идентитета који се коси са оним што је њихов отац био. Млади Козимо ће чак у Риму упознати уметника, Донатела (касније једног од највећих уметника на свету чија су дела одолела стубу времена и остала до данас) који ће га обучити да буде уметник... Све време, тешка кривица компромиса које прави сам са собом и зло учињено за добробит породице притиска Козимову душу... Он мора да одлучи колико је далеко спреман да очува своју визију Фиренце, визију коју данас знамо као ренесансу....

Улоге: Дастин Хофман, Ричард Маден, Стјуарт Мартин, Анабел Шоли, Алесандро Спердути, Валентина Беле...

Режија: Николас Мејер, Френк Спотниц

број коментара 1 пошаљи коментар
(уторак, 06. мар 2018, 16:59)
Slobodan [нерегистровани]

Medicijevi

Svaka čast! Fantastična serija. Nadam se da ćemo biti u prilici da gledamo i drugu sezonu.