Трезор: Школа Трезора

60 година Телевизије Србије: инжењери, сниматељи, дизајнери звука о аналогним и дигиталним технологијама, први део

Слатка мука око звука, први део - Основни појмови за разумевање триптиха који од данас почиње у "Трезору":   Удружење аудио инжењера (АЕС), једино професионално друштво посвећено искључиво аудио технологијама, основано је у Сједињеним Америчким Државама 1948, а данас је међународна организација која уједињује аудио инжењере, креативне уметнике, научнике и студенте широм света промовишући напредак у аудио технологији. Српска АЕС секција је настала 1991. године, када је и примљена у чланство матичног Међународног удружења. Захваљујући великом ентузијазму појединаца и жељи да се промовише струка Српска АЕС секција већ 25 година негује традицију окупљања и размене знања и искуства инжењера који се баве акустиком и аудио технологијама. ТАКТОНС подразумева Међународно такмичење професионалних сниматеља звука за најбољи снимак из Јавних радиодифузних сервиса, Међународну изложбу произвођача врхунске професионалне аудио опреме, предавања из области акустике, аудиомерења и снимања звука са презентацијама нових технолошких достигнућа. Ову јединствену манифестацију организовао је Радио Нови Сад под покровитељством Југословенске Радио Телевизије у годинама између 1982. и 1990. Нестајањем ЈРТ-а уследила је пауза од 11 година, а затим је са кратким прекидима и тешкоћама, ТАКТОНС усталио своју бијеналну редовност у Новом Саду. О свему томе и о личним искуствима, узорима, властитим открићима и признањима говориће се на скупу изузетних стваралаца из области инжињеринга и дизајна звука.

- Учесници: Проф др Хуснија Куртовић, проф. де Петар Правица, дипл. инж. Милан Орлић, некадашњи технички директор Радио Београда; дипл. инж. Зоран Кецојевић, директор ЛОЛА АУДИО д.о.о; Горан Шакота, директор АВЦ-ПРО;  Дејан Тодоровић, директор DIRIGENT ACOUSTICS; дипл. инж. Мирјана Михајловић, главни инжењер аудио технологије РТС

- Инцијатор и домаћин скупа, сниматељ и монтажер Зоран Буловић

- Снимано 15. октобра 2017. у "Бул-Про Студију"; премијерно емитовање у "Трезору".

In memoriam: проф. др Хуснија Куртовић (Сарајево 31. мај 1926 - Београд, 25. децембар 2017) - Није једноставно исписати кратку биографију професора Куртовића, члана најугледнијих светских и домаћих институција, стручних удружења и организација, писца више од стотину научних радова и других стручних текстова. Професор Куртовић радио је преко сто пројеката, студија и експертиза у области озвучавања, акустике просторија и звучне изолације који су рађени за објекте у целој некадашњој Југославији, а у иностранству пре свега за Русију, азијске и афричке земље. Поред наставне делатности на Електротехничком факултету, предавао је и на другим факултетима све до пензије 1991. Руководио је израдом докторских дисертација и магистратура, држао предавања на постдипломској настави до 2001. Почасни је члан и саветник Академије инжењерских наука Србије од 2005. до краја живота.

У част и славу професора Куртовића приказујемо одломак из емисије Археолошка читанка, реализоване на истоименој изложби у Холу РТС-а у Таковској 10.

- Учесници: проф. др Хуснија Куртовић, дипл. инж.  Милан Орлић, инж. др Пантелија Николић академик

- Снимано 10.11.2010, премијерно емитовано у "Трезору" 24.11.2010; Редакција за историографију

број коментара 0 пошаљи коментар