Путеви средњег века

Културно-уметнички програм Редакција за културу и уметност, од 7. децембра премијерно почиње са емитовањем новог документарног серијала "Путеви средњег века". Реч је о четири емисије посвећене стварању прве српске средњовековне државе у Старом Расу које ће се емитовати једном недељно, сваког четврта од 7. до 28. децембра на Другом програму у 20.30.

Прву емисију серијала посвећујемо Старом Расу, столном месту Србије, владавини српских великих жупана и њиховим честим ратовима против Византинаца и Бугара током 9,10. и 11. века, док остале три емисије покривају раздобље владавине Немањића од средине 12. до краја 13. века, и то: раздобље владавине великог жупана Стефана Немање, краља Стефана Првовенчаног, закључно са краљем Стефаном Урошем I и Дежевским сабором 1282. године када долази до промене на српском престолу и када се средиште Србије сели на југ, на Косово.

Серијал "Путеви средњег века" покушава да одгонетне прошлост и отргне од заборава Немањиће који су, и поред честих војевања са великим силама какве су биле Византија, Бугарска и Угарска, успели да формирају прву српску средњовековну државу у Старом Расу.

Документарни део серијала сниман је на различитим локацијама: на тврђавама Расу и Јелечу, на Пештерској висоравни, у пећинском манастиру испод тврђаве Рас, у Дежевској долини, у манастирима: Сопоћани, Ђурђеви Ступови, Студеница, Жича, Милешева, Градац, у Народном музеју у Новом Пазару.

Игране сцене за илустрацију приче снимане су на Београдској тврђави, у Липовичкој шуми и Студију РТС. Серијал садржи ексклузивне снимке утврђења на Расу и Јелечу које смо забележили дроном и камером. Наратор серијала и аутор стручног текста: др Марко Поповић, научни саветник Археолошког института у Београду. Учеснице у серијалу: проф. др Смиља Марјановић Душанић, историчар и др Даница Поповић, историчар уметности. Текстове из Житија Светих интерпретира глумац Небојша Дугалић.

Најава за прву епизоду:

Зашто је столно место српских владара Стари Рас, до наших дана, остао заборављен? Где су се налазиле границе српских земаља? Како су Срби војевали против великих сила: Византије и Бугарске? Под наслагама векова тражимо одговоре и откривамо тајне прошлих времена. У првој епизоди под називом Стари рас, столно место, водимо вас до српских великих жупана и првих Немањића у Старом Расу.

Наратор и аутор стручног текста: др Марко Поповић, археолог
Саговорник: проф. др Смиља Марјановић Душанић, историчар
Историјске текстове и одломке из Житија Светих интерпретира глумац Небојша Дугалић.

Главни и одговорни уредник КУП-а: Небојша Брадић
Уредник серије: Светлана Илић
Извршни продуцент серије: Светлана Бандић
Драматуршка обрада стручног текста: Дуња Петровић
Драматизација играних сцена: Ивана Стивенс
Мајстори звука: Бранко Стојановић и Срђан Бајски
Музички уредник: Владана Марковић
Дрон оператери: Добривоје Каитовић и Мирослав Кондић
Директор фотографије: Патар Вујанић
Монтажер: Мирослав Николов
Помоћник редитеља: Радослав Херцег
Редитељ: Ивана Стивенс

број коментара 2 пошаљи коментар
(петак, 08. дец 2017, 21:25)
anonymous [нерегистровани]

odlicno

Bravo za RTS!Odlicna emisija!

(четвртак, 07. дец 2017, 02:26)
Лаки [нерегистровани]

Феноменално!

Хвала! По екипи која је радила знам да ће оправдати очекивања.