Интеракција: Филмови који лече летаргију

Летос одржан 12. међународни студентски филмски камп "Интеракција", поред три документарца настала радом студената филмских академија из целог света изнедрио је и документарац о - самом себи.

У организацији Независног филмског центра "Филмарт", и уз подршку Министарства културе и медија Србије као и медијску подршку РТС-а, у Ивањици, Чачку и Ужицу окупило се и овог лета тристотинак учесника а међу њима и 35 академаца - младих филмаџија из више од двадесет држава света... Подељени у екипе, студенти режије, камере, дизајна звука, монтаже и продукције - на терену су радили документарне филмове.

Више је него занимљиво видети како у Пожеги млади филмаџија из неке афричке земље проналази инспирацију и елементе за одговор на овогодишњу тему кампа ("Мали град, вели људи") па потом, са колегама и вршњацима, реализује филм, и све то за петнаестак дана колико Интеракција траје.

У оквиру Интердок-а, седме радионице на Интеракцији, одржан је и мастер клас, ког су водили наши документаристи Драган Елчић и Младен Матичевић.

За протеклих дванаест година, на кампу Интеракција (који је бесплатан), учествовало је 204 учесника из 50 земаља a мастерклас Интердок похађало је 78 учесника из 30 земаља. Снимљен је 41 документарни филм и освојено чак 13 награда на филмским фестивалима широм света...

Филм који је из свега настао, у трајању од двадесет два минута, сведочи о енергији младости, стваралачком полету и великим очекивањима од света и живота који је пред овим младићима и девојкама.

Лековито је да их видите и чујете, ма чиме се бавили; овакви филмови лече летаргију.

Уредник: Бојан Босиљчић

број коментара 0 пошаљи коментар