Трезор: Телевизијанци

Петнаест година од смрти редитеља Саве Мрмака

Сава Мрмак, редитељ, професор Факултета драмских уметности и Факултета уметности (Земун, 4. март 1929 - Београд, 9. октоббар 2002)

Телевизију треба волети - колажна емисија која ће подсетити на различите телевизијске жанрове које је остварио редитељ Сава Мрмак у свом телевизијском животу од 1958. до 1994. године, а потом се посветио педагошком раду, о чему сведочи Савин студент и асистент, сада већ ванредни професор Иван Пешукић  (2012). Наслов наше емисије је реченица коју је професор Мрмак својим студентима често говорио, припремајући их на ни мало лак а веома одговоран редитељски рад. У овој сећање уврстили смо и интервју који је са Савом Мрмаком водио новинар Звонимир Шимунац (1986).

Највећи простор дат је ипак Савиним изјавама за серију Време телевизије (1994-1995), а ево и једног цитата у којим описује сам почетак рада на Телевизији: "Ових дана, припремајући се за ову емисију, претурао сам по старим документима, фотосима и материјалима, желећи да се и сам подсетим на време од пре 35 година. Видео сам да је мој ангажман на Телевизији Београд почео уговором који носи датум 10. август 1958. године. То је велики стаж гледајући га уназад, данас. Кад сам дошао на Телевизију срео сам Лолу Ђукића, тада једног од водећих људи у Забавном програму Телевизије Београд, који ме питао да ли би хтео да стално радим на телевизији као редитељ и шта сам учио о телевизији до тада. У шали, рекао сам му да лекцију о телевизији на Академији за позориште, филм радио и телевизију, нисмо имали још. Он се насмејао и рекао, добро, учићемо заједно јер и ја не знам више од тебе. У то време, заиста, телевизија је била медији који је освајао полако нашу земљу, нашу средину, међутим, ми који смо преузели одговорност да радимо креативно у том медију нисмо баш много имали знања, више смо имали ентузијазма, али интересантно нисмо имали неки велики страх ... било је то време полета, време младости, време преузимања ризика." (Време телевизије, 3. епизода)

- Учесници: Сава Мрмак, Звонко Шимунац, Иван Пешукић

- Припремили: Маријана Чутурило, Иван Јевтић, Љубомир Плављанић, Бојана Андрић

- Премијерно емитовање, Редакција за историографију.

Повратак у Београд - Оливера Катарина пева неколико песама Васка Попе на музика Енрика Јосифа.

- Учесник: Оливера Катарина

- Слика Марина Лазаревић, Бранко Бањичевић; светло Здравко Игњатовић; тон мајстор Душан Станчевић; асистенти тона Петар Дујић, Јово Џабић; видео миксер Павле Марковић; техничко вођство инж. Бранко Живановић; организатори Милош Веселиновић, Ненад Романо; магнетоскоп Александар Секулић; сценографија Дагмар Стојановић; костими Александар Јоксимовић; музички сарадник Снежана Николајевић; главни камерман Милан Стефановић; камермани Славко Алексијевић, Бранислав Кузмановић, Јован Благојевић; секретар режије Маја Ђорђевић, асистент режије Миодраг Стајкић; режија Сава Мрмак

- Премијерно емитовано 18.10.1973, Редакција музичког програма, уредник Слободан Хабић; репризирано у "Трезору" 07.04.2004.

 број коментара 0 пошаљи коментар