Драмски понедељак: Загреб-Београд преко Сарајева

Као други наслов који ћемо, у оквиру "Драмског понедељка" у октобру емитовати у циклусу "125 година од рођења Иве Андрића" је телевизијски филм "Загреб-Београд преко Сарајева", снимљен 1992. године, у режији Милоша Радовића а по сценарију Јелице Зупанц.

Упознавши се у болници милосрдних сестара у Загребу (где се Иво Андрић лечио), после тек завршеног Првог светског рата (из кога се Милош Црњански враћао ратујући на другој страни, аустријској) и тек формиране нове државе Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца - Андрић и Црњански налазе се на могућем заједничком путовању, у возу од Загреба за Београд.

Под притиском и еуфоријом победе и пораза, растурања и стварања држава, раскидања са старим и започињања новог, на овом путовању почетком 1919, у овој драми снажно се улази у лични, емотивни и интелектуални свет двојице младих писаца који отварају многа питања - преиспитујући оно што је прошло и антиципирајући оно што тек долази.

Улоге: Раде Лазаревић (Иво Андрић), Драган Јовановић (Милош Црњански), Бранка Пујић, Никола Којо, Чедомир Петровић, Драган Мићановић.

Уредник циклуса: Марко Новаковић
Редитељ: Милош Радовић
Сценариста: Јелица Зупанц
Директор фотографије: Милорад Глушица
Композитор: Драган Илић
Сценограф: Немања Петровић
Костимограф: Емилија Ковачевић
Монтажер: Петар Путниковић

број коментара 0 Пошаљи коментар