ТЦР - Светски шампионат на кружним тркама

Борковић напада пето место у Кини

Најбољи аутомобилиста Србије Душан Борковић наставља такмичење у Интернационалној ТЦР серији. Девети тркачки викент вози се у Кини, на стази Џеђианг, у недељу, 8. октобра, а директне преносе 17. и 18. трке у шампионату моћићете да пратите директно на Другом програму РТС-а од 9 часова и 20 минута. 

Борковић је тренутно шести у генералном пласману са 108 бодова. Има само два бода мање од петопласираног возача Лукоил Крафт Бамбу тима, Шпанца Пепеа Ориоле.

Борковић ће у свом аутомобилу Алфа Ромео Ђулиета са бројем 62 покушати да оствари пре свега добар резултат у суботњим квалификацијама, како би имао што бољу позицију на старту обе трке. Наш шампион вози за ГЕ Форс тим из Грузије, и до сада је побеђивао на тркама у Бахреину и у Аустрији.

У прошлом тркачком викенду, који је вожен 3. септембра на стази Бурирам на Тајланду, Борковић је поново засенио и одушевио читав аутомобилски свет, јер у првој трци са стартног 13. места дошао је до подијума, односо до позиције број два.

Бриљирао је Борковић на Тајланду и у другој трци, када је поново стартовао 13. а завршио на изузетном, шестом месту.

Чињеница је да би Борковић са две победе у Кини, могао и до четвртог места у генералном пласману, али првенствени циљ нашег шампиона је да освоји што више бодова и настави трку са Ориолом и Италијаном Колчагом за пето место на крају сезоне у генералном пласману. 

Генерални пласман после осам тркачких викенда: 

1. Атила Таши (Мађарска) Хонда - 179 поена
2. Жан Карл Верне (Француска) Фолксваген - 177 поена
3. Стефано Комини (Швајцарска) Ауди - 165 поена
4. Роберто Колчаго (Италија) Хонда - 145 поена
5. Пепе Ориола (Шпанија) Сеат - 110 поена
6. Душан Борковић (Србије) Алфа Ромео - 108 поена
7. Џејмс Неш (Велика Британија) Сеат - 96 поена
8. Дјани Морбидели (Италија) Фолксваген - 78 бодова
9. Мато Хомола (Словачка) Опел - 76 поена
10. Давид Каџаја (Грузија) Алфа Ромео - 65 поена

Први возач Сеата Пеп Ориола такође је силно мотивисан да остане међу првих пет у генералном пласману, међутим биће под великим притиском, јер ће наш ас, Борковић, који је ове сезоне и поред многоројних проблема и кварова на свом аутомобилу Алфа Ромео Ђулијети, ипак оставио изванредан утисак и показао да му је место у самом врху.

Борковић ће, по пропозицијама, због сјајних резултата на Тајланду, имати додати баласт од 10 килограма на свом аутомобилу, али ни то неће бити отежавајућа ствар за нашег шампиона, који је доказао да је у сјајној форми.

Уколико не буде проблема и кварова на Борковићевој Алфи са бројем 62, возач из Србије даће све да пре свега буде на висини задатка у квалификацијама које ће бити пресудне на тркама у Кини. Борковић не познаје стазу Џеђианг јер никада није возио на овом аутодрому и стаза по конфигурацији није идеална за Алфа Ромео Ђулијету.

Дужина стазе је само 3.200 метара, дакле ради се о краткој стази, са два дуга правца и 16 кривина. Возиће се два пута по 19 кругова, а пријављен је 21 возач за овај, претпоследњи тркачки викенд.

Последњи тркачки викенд, возиће се у Дубаију, 18. новембра.

Директан пренос трка у Кини, које се возе у недељу, 8. окторба, на програму су од 9 часова и 20 минута по нашем времену, а коментатор ће бити Немања Матић. 

 

број коментара 0 пошаљи коментар