Старо српско писано наслеђе: Свет српске рукописне књиге, 2. део

Контакт са средњовековном књигом која је преживела векове и која се нашла у рукама аутора, наручилаца, корисника и касније научника отвара широко поље деловања.

Изложба под називом "Свет српске рукописне књиге 12-17.века" приређена у Галерији САНУ током јесени 2016. године, била је драгоцена прилика да јавност упозна нека од ремек дела српског писаног наслеђа.

До сада је приређено више изложби посвећених различитим темама везаних за српске рукописе, али од 1973. године и "Изложбе српске писане речи" у Народној библиотеци Србије није било овако свеобухватног приказа писаног наслеђа у Срба, истакла је проф. др Смиља Марјановић Душанић.

Аутори изложбе професор др Зоран Ракић, историчар уметности са Филозофског факултета у Београду и професор др Ирена Шпадијер, историчар књижевности са Филолошког факултета у Београду говоре о књижевним, историјским и уметничким дометима средњовековних мајстора, духовних трагалаца и посвећених наручилаца као и о судбини књига које су "преживеле" бурне историјске догађаје.

Нове епизоде из серије "Старо српско писано наслеђе" откривају нам тај чудесан и мистичан свет књиге у емисији "Свет српске рукописне књиге", 2. део.

Сниматељ: Александар Беатовић
Монтажер: Mилан Радичевић
Уредник и сценариста: Ивана Ковачевић

број коментара 0 Пошаљи коментар