Коса

Шездесете године двадесетог века биле су буран и турбулентан период у историји Западног света. "Коса" представља најбољу музичку презентацију тог раздобља и преноси ентузијастички дух који је главна карактеристика доба Водолије. (Hair, 1979)

Филм започиње доласком Клода, младића са средњег запада, у Њујорк. У Централ парку, Клод упознаје дружину хипика и постаје свестан очигледног сукоба животног стила и политичких уверења. Клодова одлука да оде у војску је у потпуној супротности са хипи филозофијом мира, љубави и ненасиља. Његово прво конзумирање дрога употпуњује културолошки шок који доживљава.

Хипике предводи упадљиви Бергер, чији плес на столу током вечере богатих представља снажну метафору духа побуне који је тада захватао читаву земљу. И док Клод пролази кроз овај нови и чудесни свет, постаје збуњен због раскоши могућности и почиње да преиспитује своје старе вредности. Више од свега, сам дух филма - и читавог тог доба - ухваћен је у раскошним песмама, плесу и слободи. Управо то су најбољи детаљи овог филма.

Улоге: Џон Сејвиџ, Треат Вилијамс, Беверли Данђело, Ени Голден...
Режија: Милош Форман

број коментара 0 Пошаљи коментар