Арт зона: Ружичасти контрапункт - Марина Марковић

Означена као "постанорексична уметница која делује у контексту обезглављеног Барби покрета", Марина Марковић јесте једна од најособенијих фигура која се у скоријем периоду појавила на нашој ликовној сцени.

Кроз радикалну, субјективну визуру она истражује позицију жене у савременом свету. Пинк, односно ружичаста, која доминира у њеном раду, заправо јесте камуфлажна боја коју она користи како би проблематизовала извитоперено схватање жене и женскости у већем делу савременог света.

Марина Марковић рођена је у Београду, где је на Факултету ликовних уметности дипломирала сликарство 2008. године. У земљи и иностранству излаже од 2006. године. Као добитник награде Димитрије Башичевић Мангелос за 2011, боравила је на резиденцијалном програму у Њујорку. Од тада живи у Београду и Њујорку.

У своје радове инвестира властита искуства, као и властито тело, користећи различите медије: цртеж, слику, фотографију, видео, перформанс, филм. Као реди мејд модел повремено се појављује у радовима других уметника, а имала је и запажене улоге у дугометражним остварењима српског гаражног филма.

У вечерашњој емисији, о њеном стваралаштву говоре: историчарке уметности Ксенија Маринковић и Марија Ратковић, продуцент и колекционар Слободан Нешовић, редитељ Милутин Петровић, драматург и редитељ Саша Радојевић.

Уредник и сценариста: Данијела Пурешевић
Режија: Марко Шотра

 

број коментара 0 Пошаљи коментар
Арт зона Арт зона

Аутор:
РТС

Серијал месечних емисија АРТ ЗОНА конципиран је као низ монотематских емисија посвећених појединим личностима (уметници, уметничке групе, критичари, кустоси, галеристи, итд), актуелним манифестацијама, проблемима и феноменима савремене домаће и светске ликовне сцене. [ детаљније ]