Читање позоришта: Царство мрака

Критичка рецепција и разговори о најновијим позоришним представама.

У средишту пажње ове епизоде је пет представа, од којих су чак четири у продукцији позоришта изван такозваног центра што сведочи, коликогод то невероватно звучало, да су позоришта у унутрашњости још увек витална. Представа Маестро (Сомборско позориште) инспирисана је животом и делом знаменитог српског сликара Милана Коњовића. Тематску окосницу представе Ружа, увела (Позориште "Бора Станковић" Врање) чине мотиви из стваралаштва Борисава Станковића. Обе представе режирао је Милан Нешковић и обе су уврштене у такмичарску селекцију овогодишњег Стеријиног позорја.

Представа Царство мрака (Народно позориште у Београду) настала је по тексту Лава Николајевича Толстоја. Драма је инспирисана стварним догађајем који се одиграо негде у руској провинцији, када је човек на свадби своје кћери јавно признао све злочине које је починио, тражећи искупљење грехова. Шта данас, у царству мрака, грозоморја и сваковрсних зверстава могу значити признање, покајање и молебан за опрост - једно је од основних питања представе младог редитеља Игора Вука Торбице?

Народно позориште у Нишу обележило је 130. годишњицу премијером представе Мртве душе по знаменитом роману Николаја Васиљевича Гогоља. Гротескну гогољијаду опскурне трговине, превара, лицемерја и хохштаплераја режирала је Ана Ђорђевић.

У Краљевачком позоришту игра се представа Плеј Андрић настала по драматизацији неколико прозних дела нашег нобеловца. Као што је познато, Андрић је био скептичан и неповерљив по питању инсценације својих дела, па се и данас као једна од основних дилема намеће форма позоришног упризорења.

У овој и следећој епизоди аутор радно, и без икакве помпе, обележава петнаест година од покретања и реализације серијала Читање позоришта, једине специјализоване телевизијске емисије о позоришној уметности у региону.

У емисији учествују: Миливоје Млађеновић, Јелена Мијовић, Милан Нешковић, Хана Селимовић, Душан Матејић и Миа Кнежевић.

Аутор и уредник: Слободан Савић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Читање позоришта Читање позоришта

Аутор:
Слободан Савић

Једини специјализовани ТВ серијал о позоришној уметности у региону, аутора и уредника Слободана Савића, на програму је једном месечно (РТС 2). Емисију можете одложено гледати на званичном Јутјуб каналу Културно-уметничког програма РТС-а. [ детаљније ]