Студио знања

Иако се каже да није све у новцу, многи су због њега спремни готово на све. Зашто је то тако? Колико је заиста снажна та љубав? Воле ли га више мушкарци или жене? Како је настао, у којим све облицима постоји и какав ће бити у будућности? Имамо ли снаге да га се одрекнемо и поколонимо некоме коме је потребнији?

О значају финансијског капитала у свету, односу реалног и фиктивног новца и његовој историји разговорамо са доц. др Велимиром Лукићем са Економског факултета у Београду. Електронски новац је тема која дефинише нашу садашњост, али у све већој мери и будућност. Куда све то иде откриће нам др Петар Кочовић, професор информатике на Факултету за стратешки и оперативни менаџмент. Овог пута имамо до сада најмлађег, изузетно талентованог и племенитог госта. У "Студију знања" биће и Никола Џони Ранковић, борац, хуманитарац и рокер.

Многе од нас брзо напушта разум при куповини, али лако обузимају емоције. Трошимо више него што треба, а купујемо гомилу тога што нам не треба. Једна научна студија чак поручује да не дирамо ништа у продавници, јер чим то дотакнемо, повећава се шанса да исто и купимо. Како бисмо и вама и себи помогли да се обуздамо у том смислу у госте смо позвали проф. др Александра Ђорђевића са Економског факултета у Београду, који ће нам, између осталог, открити и којим се све замкама продавци служе да би нас привукли да нешто купимо и како те исте замке можемо да вешто избегнемо.

Вероватно се често питате шта је потребно да бисмо имали добар однос према новцу и шта тај однос у психолошком смислу подразумева, јер кажу да није довољно да знамо шта чинимо с новцем, већ шта он чини с нама. Да бисмо разрешили ово, али и многа друга питања у госте смо позвали професора др. Жарка Требјешанина, психолога.

У „Студију знања" открићемо вам још много интересантних чињеница у вези са новцем, па чак и да се за "Монопол" годишње иштампа више новчаница, него правог новца у свету. Наша екипа ће у студију играти једну друштвену игру, сличну чувеном "Монополу" захваљујући којој можете да се опробате у улози гувернера и научите много тога о руковању новцем. Реч је о "Монетури", аутора Николе Вучковића из Народне банке Србије.

Као и сваке недеље, имаћемо и веома знатижељну публику која ће постављати питања нашим гостима. Ове недеље то су студенти Факултета за примењени менаџмент, економију и финансије.

Уредник "Студија знања": Зоран Живковић
Уредник емисије и водитељ: Ивана Миленковић
Ководитељ: Винка Мариновић
Редитељ: Ненад Кркелић

број коментара 0 Пошаљи коментар