Мира Адања-Полак: Ексклузивно

Неиспричане приче

Увек постоје неиспричане приче - оне које се због брзине живота, или што у право време не добију шансу, постају неиспричане до краја. Ове три приче као да су започињане, али никако нису до краја испричане.

Игор Васиљев, усамљени бунтовник међу првима у послератном југословенском сликарству није поштовао правила званичне уметности, сликао је и цртао свој живот и као да је предвиђао своју више него трагичну смрт. Великим талентом, бунтовник, како само младост може да затражи, одлази на  студентску екскурзију и нестаје...

Никада није упознао своју ћерку која се рађа након његове смрти. Своје приче први пут  причају жена и ћерка, Љупка и Марија Васиљев и саме уметнице.

Ирина Суботић, историчар уметности, дугогодишњи кустос стране колекције коју поседује Народни Музеј говори о збирци Ериха Шломовића коју ретко можемо видети као независну колекцију иако су многе слике из ове невероватне збирке у каталозима светске уметности.

Међу сликама у овој збирци налази се више слика Сезана, Реноара, Утрила...  Верујемо да  ће ова колекција невероватне вредности ускоро бити пред очима јавности у Народном Музеју у Београду и да ћемо је сви погледати.

У разговору са женом и сином сликара Андреја Спиридоновића, Миром и Стефаном Спиридоновић упознајемо сликара који је имао светску каријеру а да никада није излагао у Београду.

Његове слике до сада нисмо видели и о њему овде скоро да ништа не знамо. Први пут имамо могућност да те слике видимо и сазнамо нешто о његовом животу и каријери. 

 

број коментара 3 Пошаљи коментар
(четвртак, 08. јун 2017, 00:16) - Slikar [нерегистровани]

Pohvala

Zaista jako lepa tema emisije. Tako velike i priznate ličnosti u svetu ali bez razumevanja u našoj zemlji tada za vreme komunizma. Hvala Miro na ovom,bla malo je reći blagu, ali zaista izvanrednoj dokumentarnoj emisiji o ovim divnim ljudima
D. R.

(петак, 10. феб 2017, 14:43) - Јагодинац [нерегистровани]

Мала исправка

Одлична емисија, као и увек. У току приче о Ериху Шломовићу, претпостављам да се госпођи Суботић поткрала мала омашка. Наиме, Шломовић је своју колекцију сакрио у селу Бачина крај Варварина а не у Баточини. Мислим да је РТС својевремено чак и снимила један одличан ТВ филм на ову тему.

(недеља, 05. феб 2017, 10:15) - anonymous [нерегистровани]

dinastija

vecita Mira!