Мира Адања Полак - Ексклузивно: Нe каснити и опстати у Јужној Кореји

У другој емисији о Кореји, Мира Адања Полак покушава да уђе у систем живота и разумевања различитости које су Јужну Кореју довеле у сам врх оних земаља које су невероватно брзо напредовале иако иза себе имају ратове и разарања. Своју земљу су изградили за само 50 година и довели у сам врх економски развијених земаља у свету.

Тајна је у томе  да своју земљу Кореанци изграђују на исти начин како граде и своју породицу. Зна се кога школују, кога мотивишу, креативност све више подржавају. Кореанци имају невероватан осећај заједниства које демонстрирају на сваком кораку. Од самог рођења децу уче дисциплини и поштовању одраслих и старијих. Хијерархија је уграђена у њихове системе вредности. Тај однос унутар државе је јасно структуриран, а он долази из саме породице.

Обилазећи старе палате  краљева у Сеулу којих у Кореји има неколико, видим да је и у самим грађевинама од давнина назначено шта је коме дозвољено и која је процедура. Отуда и долази та структурираност друштва која се ипак мења под утицајем новијих култура.

Ужасни ратови кроз које су прошли, научили су их је да се држе заједно, да воле своју земљу и да све чине како би је побољшали.

Ово је емисија утисака, које Мира Адања Полак доноси након десетак дана боравка у Јужној Кореји.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(недеља, 22. јан 2017, 14:49) - Kvalitet! [нерегистровани]

10 godina vozim njihova kola!

Nikad više iz neke druge zemlje!

(субота, 21. јан 2017, 20:03) - anonymous [нерегистровани]

koreja

je mozda najbolji primer kako se voli zemlja.Devedesetih je zemlja otisla u bankrot,a narod je donirao zlato kako drzava ne bi bankrotirala. Zemlja koja je imala burnu istoriju ali koja se uzdigla toliko da bi cak i mi mogli da nesto naucimo.Koreja je jedna od zemalja sa najvecim procentom visoko obrazovanih ljudi pa zato i ne cudi sto su stvorili gigante poput Samsunga,Lg,Hyudai ,Kia i jos mnogo drugih poznatih i manje poznatih fabrika.