Савремени светски писци: Салман Ружди

Ексклузивни интервју са, из књижевних и ванкњижевних разлога, "најтраженијим" писцем на свету

Због чега је фантастика добар начин да се говори о стварности, како је тема идентитета постала политичка ствар, на који начин нове И старе миграције мењају свет, зашто је питање религије данас актуелније него икада, због чега жели да свој животни круг затвори у Њујорку - у ексклузивном интервјуу Неде Валчић Лазовић са Салманом Руждијем.

Деведесетих година прошлог века афера Ружди протресла је свет - 1989. због "хуљења Ислама, Мухамеда и Курана" Ајатолах Хомеини је против Руждија изрекао фатву - смртну казну И позвао муслимански свет да то спроведе у дело. Ружди ће због тога годинама живети у највећој илегали: чуваће га агенти специјалних служби а због контроверзи које су пратиле роман, убијено је на десетине људи широм света. Иако се званични Иран још 1998. оградио од фатве, она није повучена, те је претња још увек "на снази". Вероватно је и због тога тешко доћи до Руждија који И данас живи у специјалном режиму живота, па је овај разговор вођен у посебним околностима.

Рођен 1947. у Бомбају у Индији, Салман Ружди завршио је студије у Енглеској. За свој други наслов "Деца поноћи" објављен 1981. добио је награде Букер а затим Букер над Букерима. Аутор је и бројних прозних наслова међу којима су и романи "Срамота", "Сатански стихови", "Мавров последњи уздах", "Кловн Шалимар", "Чаробница из Фиренце", као И "Две године, осам месеци и двадесет осам ноћи" - нови наслов који се недавно појавио И код нас.

Уредник Неда Валчић Лазовић, редитељ Ивана Стивенс

број коментара 0 пошаљи коментар
Савремени светски писци Савремени светски писци

Аутор:
РТС

Ауторски пројекат „Савремени светски писци" конципирала је Неда Валчић-Лазовић, уредник у редакцији за културу РТС-а, као низ ексклузивних разговора са најзначајнијим књижевницима и мислиоцима нашег времена. [ детаљније ]