Мира Адања-Полак: Ексклузивно

Поверење Пантера

Када је недавно у Шпанији опљачкана јувелирница, група пљачкаша из Србије, коју је ухапсила српска полиција у сарадњи са колегама из Европе, идентификована је као "Пинк Пантери".

То ме је подсетило на јединствену емисију о "Пинк Пантерима" РТС-а, која претставља светску ексклузиву. "Пинк пантери" су од 1999. до 2015. имали 380 оружаних пљачки, а вредност украдених драгуља била је 334 милиона евра. Оно што је увек фасцинирало свет је то да су све пљачке увек извршаване за мање од 60 секунди. Ауторе ове емисије, Душана Војводића и Милину Тришић, никада нико није питао како су успели да задобију поверење једног од "Пантера" и да сниме емисију, објашњава Мира Адања-Полак. 

"Пинк Пантера" има више стотина, сви су са простора бивше Југославије, углавном из Србије и Црне Горе. Аутори емисије су једини и први у свету говорили о детаљима својих акција у реализацији емисије. У разговору са њима, Мира Адања-Полак сазнаје како су успели да једног од "Пантера" наговоре да прича пред камерама. Питала их је и о начинима снимања ове светске ексклузиве коју су у свету покушале да копирају многе телевизије.

Моје колеге ми причају да пљачкаши готово никада не знају ко су им послодавци, јер се све организује тако да они контактирају само са својим земљацима који их припремају за пљачку и после завршеног посла им исплате договорену суму, често десетоструко мању од вредности плена. Тако се испоставља да су "Пинк Пантери" заправо само извршиоци наручених крађа који, мотивисани жељом да побегну од сиромаштва, бирају романтичну понуду да живе као у филму. Међутим, аутори кажу да тај филм углавном нема "хепи енд", прича ова ТВ ауторка. 

У емисији су приказани снимци сигурносних камера које су забележиле најчувеније пљачке "Пинк пантера". Такође, поједине пљачке су играно реконструисали аутори у њиховом филму, а Мира Адања-Полак је разговарала и са особом из полиције која сарађује са полицијама у свету око хватања "Пинк Пантера".

број коментара 0 Пошаљи коментар
Ви и Мира Адања-Полак Ви и Мира Адања-Полак

Аутор:
Мира Адања-Полак

У емисији"Ви и Мира Адања-Полак" гости су личности из света науке, културе, политике, уметности и бизниса. [ детаљније ]