Контекст 21

Каква нас иновативна решења очекују ове године? Због чега "Филмско бдење душе" привлачи све већи број филмских аутора и по чему је та манифестација јединствена? Тесла и Пупин на истом путу - разбијање митова. Зароните у фантастични свет науке на овогодишњем фестивалу "Чиста десетка".

Популарност такмичења за најбољу технолошку иновацију у Србији расте из године у годину. Пет грана економије се све више заснива на решењима која нам нуде стране, моћне компаније. Да ли је ово начин да покажемо и колико поштујемо сопствену памет? Суштина овог такмичења је да се на крају од иновације оствари и оно што је реалан финансијски добитак за иноваторе. Има много интересантних животних прича које су се исплеле око иновација, а једна од њих је прича о тиму "Илуминатор", који је прошле године био у финалу. Када је реч о науци, увек је Србија имала шта да покаже, кога да представи, и шта да понуди. Наука се промовише у школама, а наш задатак је да је на популаран начин представимо јавности јер наука мора да живи и да је у комуникацији са сопственим окружењем. А како то функционише на релацији од идеје до реализације и пласмана на тржишту, сазнаћете у Контексту 21 од проф. др Драгана Повреновића и др Весне Рашковић-Депалов.

У Историјском музеју Србије постављена је изложба "Тесла и Пупин на истом путу", као наставак изузетно успешне изложбе о Михајлу Пупину, која је у протеклих годину дана изазвала велико интересовање јавности и привукла бројне посетиоце из Србије. Разбијање митова, попут оног да су два научника била у сукобу, али и чињеница да овакве изложбе представљају будућност музеологије - почетне су тачке ове приче. Употреба модерних технологија и такозваног концепта проширене стварности дају посебан допринос доживљају нове изложбе у Београду.

Фестивал науке, један од најпопуларнијих у југоисточној Европи, ове године обележава деценију постојања. Под слоганом "Чиста десетка", стотине научника и научних демонстратора повешће све радознале посетиоце на јубиларно путовање у фантастични свет науке. На хиљаде експеримената, радионица, предавања и научних шоу програма обећавају да ће и овог децембра Београд имати значајно место на научној мапи света.

"Филмско бдење душе" је међународна манифестација у нашем региону на којој се приказују документарни и краткометражни филмови из области културе, историје и духовности. Крајем октобра одржана је десети пут. О значају ове манифестације биће више речи у Контексту 21.
У емисији још можете сазнати коју тајну симетрије откривају пужеве кућице. Зашто треба заштитити панголине и која су древна мексичка веровања у вези са култом мртвих, сазнаћете у занимљивостима.

Уредник серије: Зоран Живковић
Уредник и водитељ емисије: Наташа Нешковић
Режија: Милан Јовановић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Контекст 21 Контекст 21

Аутор:
РТС Образовно-научни програм

Емисија "Контекст 21" је недељник који бави се актуелним дешавањима из света науке, образовања, екологије и савремених технологија, али у коме често говоримо о темама у оквиру којих се ове области преплићу са уметношћу, забавом, спортом и многим другим сегментима живота. [ детаљније ]