Метрополис

Композитор Зоран Симјановић недавно је добио још једно у низу признања за свој допринос филмској музици. У питању је награда Global Short Film Awards, коју је Симјановић добио у Њујорку, за музику коју је компоновао за словеначки кратки филм "Марио је гледао море заљубљеним очима" редитељке Светлане Драмлић.

Награда ће му бити уручена на престижном фестивалу у Кану 21. маја. То је и повод да у Метрополису Христина Гајовић разговара са великим композитором Зораном Симјановићем.

У емисији представљамо изложбу радова хрватског уметника Жељка Сенечића под називом "У зрцалу огледала у огледалу цртача", отвореној у Галерији "Хаос". О изложеним цртежима на којима су представљени Дубровник и Венеција говориће Борка Божовић, уредник Галерије, а о Сенечићевом документарном филму посвећеном Дори Мар, љубавници сликара Пабла Пикаса, који је ексклузивно поред изложбе приказан у Галерији "Хаос", говориће Наташа Јанчић, сценариста филма.

У емисији представљамо документарни филм "Друга линија" сценаристе и редитеља Ненада Милошевића који је ових дана, у такмичарском делу програма, приказан на Белдоксу. Филм је резултат дугогодишњег истраживања неоавангардне сцене с краја 60-их и током 70-их година у Новом Саду која је до данас остала маргинализована. О раду на филму за Метрополис говори његов аутор Ненад Милошевић.

Књижевни критичар Предраг Петровић представиће две нове књиге нашег истакнутог ствараоца Симона Симоновића. Реч је песничкој збирци "Низ воду" и књизи есеја "Овај Дис у мени".

Филмски критичар Павле Зелић за Метрополис говори о серији "Игра престола" и овом својеврсном поп-културном феномену, јер се хит-серија коначно одваја од књиге.

Институт за савремену музику и Радио-телевизија Србије, у галерији РТС-а, представили су изложбу Рок музеј уживо. Експонати откривају приче о богатој рок култури која се развијала на нашим просторима и уводи посетиоце у историјске, али и личне приче о "rock end roll" животу наших музичара. Аутор прилога је Тијана Лукић.

Уредник емисије: Светлана Илић
Редитељ: Иван Милановић

број коментара 0 пошаљи коментар