Игуманија

Игуманија Пећке патријаршије мати Февронија

Прича о мати Февронији базира се на последњем ексклузивном интервјуу, снимљеном 13. и 14. октобра 2015. уочи и на дан Покрова Пресвете Богородице, манастирске славе, у манастиру Пећка патријаршија. Интервју је снимљен уз благослов патријарха Иринеја и уз његово учешће.

Мати Февронија, игуманија Пећке патријаршије упокојила се у Господу 19. новембра 2015.

Мати Февронија, најстарија монахиња у православном свету, провела је пуних 75 година у манастирима и једна је од оних које потичу из периода такозваног богомољачког покрета, самонониклог, свеопштег народног покрета када се по кућама читала Библија и када су читаве породице одлазиле у манастире.

Пећка патријаршија, иако је кроз историју била један од најзначајнијих српских манастира била је пред гашењем. Мати Февронија 1956. године долази у Пећку патријашију и убрзо постаје игуманија. Седам монахиња обрађује имање по читав дан, а увече присуствују молитвама. Мати Февронија се сећа тих година тешког рада који је постепено давао значајне резултате. Схватајући изузетни значај Пећке патријаршије, она инсистира на строгим правилима духовног живота и на редовним молитвама без обзира на услове живота, без обзира на све спољашње околности које су често драматично мењале положај цркве, монаха и свег српског становништва. Врло брзо је запазила да је тамо опстанак могућ само уз трпљење и тако саветује људе који долазе у манастир.

Временом она постаје симбол религиозне посвећености и за обичне људе на Косову и Метохији и за припаднике цркве.

Уредник и редитељ: Татјана Феро
Директор фотографије: Пабло Феро
Монтажер: Владимир Радовановић

број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 02. мај 2016, 16:04) - Костић [нерегистровани]

Реприза

Репризирајте документарац или га поставите на РТС youtube канал. Мало је речи за мати Февронију.

(среда, 27. апр 2016, 21:43) - Пећанац [нерегистровани]

Светитељка нашег времена

Српство и васцело Православље је у лику наше драги Мати Февроније добило нову молитвеницу пред престолом Божијим