Савремени светски писци: Едгар Морен

"Не морам да црвеним због онога што сам давно написао: спрема се криза огромних размера, криза основа буржоаског индивидуализма, криза цивилизације" каже Едгар Морен, филозоф, социолог, антрополог или, како га радо називају, кризолог савременог друштва.

Ову дијагнозу нашег времена записао је великим словима још пре готово пола столећа, да би се њено велико финале одиграло почетком новог века.

На француској интелектуалној сцени Едгар Морен (1921, Париз) појављује се педесетих година прошлог века као аутор данас култних наслова "Човек и смрт" и "Филм или човек из маште". Затим објављује "Дух времена", "Како изаћи из 20. столећа", "За једну политику цивилизације", "Како мислити Европу" и још шездесетак наслова из области антропосоциологије, поља у које је сам себе сместио, док "комплексно мишљење" сматра својим методичким избором.

У вечерашњој емисији која је снимљена у његовој радној соби у Паризу, Едгар Морен говори о томе како је од грађанина света постао неоевропљанин, колико је криза данас "кризична", на који начин хаос доводи до генезе, које су опасности утопије планетарног доба и глобалне политике, зашто је комунизам био његова религија и који демони га опседају и данас...

Уредник и аутор Неда Валчић Лазовић
Редитељ Ивана Стивенс

 

број коментара 2 пошаљи коментар
(субота, 02. апр 2016, 14:22)
Jojo 25 [нерегистровани]

Pohvala

Poštovani,
koristim ovu mogućnost za kratku zahvalu autorici ove, izuzetno zanimljive, emisije koja tematizira svijetsku književnost, točnije autore iste. Uvodeći mladog, ali strastvenog čitatelja u jedan, novi, drugačiji i bolji svijet, emisija, uz ostalo, daje i jednu novu,drugačiju dimenziju pročitanih knjiga, kao i prijedloge za one koje tek treba pročitati. Hvala Vam!

(петак, 01. апр 2016, 22:57)
Zoran [нерегистровани]

Hvala Nedi što je napravila ovako lepu emisiju.

Zbog ovakvih projekata postojite kao nacionalni servis.

Савремени светски писци Савремени светски писци

Аутор:
РТС

Ауторски пројекат „Савремени светски писци" конципирала је Неда Валчић-Лазовић, уредник у редакцији за културу РТС-а, као низ ексклузивних разговора са најзначајнијим књижевницима и мислиоцима нашег времена. [ детаљније ]