Музика у Великом рату

Редакција Школског програма је уз финансијску подршку Министарства за културу и информисање реализовала четири играно-документарна филма на тему "Уметност у Великом рату".

Сваке суботе, почевши од 20. фебруара, гледаоци ће у термину од 21.00 на Другом програму моћи да гледају одломке из живота музичара, сликара и фотографа, позоришних уметника и књижевника, као и њихова најпознатија дела. Нажалост неки од њих су данас заборављени.

Мини серијал "Уметност у Великом рату" започињемо причом о музици. Уредник ове емисије је Невена Младеновић Благојевић, аутор стручног текста Маја Васиљевић, сценариста Биљана Максић, директор фотографије Бојан Ракић, извршни продуцент Биљана Иванић а редитељ Драган Маринковић.

Поред незаобилазне приче о Маршу на Дрину, песмама "Тамо далеко" и "Креће се лађа Француска" биће представљене и недовољно познате чињенице до којих се дошло у току истраживања архивске грађе и припреме за ову емисију.

Као што је уобичајено за војне музичке саставе, а посебно за њихову активност у рату, првенствено се инсистирало да доприносе очувању духа војске. Врховна команда Српске војске инсистирала је на очувању културног и политичког идентитета не само услед одласка са своје територије, већ и неизвесне будућности у којој је било неопходно неговати културно сећање, те тако 6. марта 1917. стиже наређење да је због:"доброг расположења и одушевљења које код војске изазивају наступи војних музика, потребно бар једном недељно слушати војну музику."

То је био само један део деловања војних музика, међутим, други, и за нас данас занимљивији јесте дипломатска улога оркестара кроз концертирање. Мало је познато да су тадашња два оркестра "Музика Краљеве гарде" и "Музика Коњичке дивизије" одржала велики број турнеја по иностранству, који је и за данашње оркестре незамислив. Париз, Тулуз, Марсеј, Тунис, Алжир само су нека од њихових одредишта где су одржани врхунски концерти са програмима класичног репертоара.

Историчари су се углавном бавили боравком српске војске на Крфу, али мало ко се заинтересовао за нашу војску која је била у Бизерти. А према неким подацима било их је између десет и тринаест хиљада. Тамо је боравила и веома активно концертирала Музика коњичке дивизије, на чијем челу је био Драгутин Ф. Покорни.

Телевизијска екипа Школске редакције обишла је Крф али и Тунис и Бизерту и прелепим кадровима који су снимљени на овим местима обогатила емисију "Музика у Великом рату".

Играју: Љубомир Бандовић, Тихомир Станић, Милан Милосављевић, Миодраг Крстовић, Марија Вицковић, Марко Јеремић, Драган Вучелић.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 21. феб 2016, 10:25) - anonymous [нерегистровани]

Odlicna emisija

Veceras sam bio iznenadjen emisijom na koju sam sasvim slucajno naleteo. Kakva , vrhunska obrada jedne inace zanimljive teme. Ovakve emisije treba i moze da pravi samo RTS. Bravo za autorsku ekipu. Kada ce biti repriza?