Живот и стандарди: Срби у Обилићу

После прогона Срба из Обилића 1999. године у тој варошици, близу Приштине, као да је стало време. Лош стандард и незадовољство, слика су Обилића у којем се налазе познате електране "Косово А" и "Косово Б".

У самом Обилићу посла за Србе из околних села ни данас нема. Бригу о радницима који су радили у електранама и копу Белећевац преузела је Електропривреда Србије. Захваљујући томе остварују приход је су радно ангажовани на пословима у Обреновцу и Колубари. Зоран Вуксановић био је монтер у термоелектрани Косово Б коју су градиле тада познате српске фирме али и "Монтинг" из Загреба.

У садашњем Кек-у посла нема ни за локалне Албанце. Због тога је незадовољство из дана у дан све веће. Некад сви радили заједно и зарађивали за живот каже Албанац из Обилића Мирсад Куртеши и истиче да се сада сви боре за голу егзистенцију. Каже не може да се запосли, јер предност за посао имају становнци Дренице и Подујева.

У некадашњем школском центру у Обилићу само шест српских и једна бошњачка породица, међу њима и јањевац Фрањо Матић. Једина српска институција у тој варошици надомак Приштине је ОШ "Бранко Радичевић". У њој ниједан ђак српске националности. Наставу похађају ромска деца, и два ученика бошњачке националности.

У центру недовршена црква посвећена Рођењу Пресвете Богородице подсећа да су у Обилићу живели Срби. У облжњој Јањиној Води обишли смо породицу Спасић која се бави пољопривредом. У каквим условима живе преостали Срби у Обилићу, Племетини, Јањиној Води, и Прилужју сазнаћемо у вечерашњој емисији "Живот и стандарди" посвећеној Србима у Обилићу.

Аутор Светлана Вукмировић.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(уторак, 18. окт 2016, 00:16) - anonymous [нерегистровани]

Grad svih nas

Obilic, secamo ga se sada sa setom A nekada tako srecni u njemu.Biljana Radanovic

(субота, 12. дец 2015, 22:40) - Anonimus [нерегистровани]

Plemetina

Kosovo je srce Srbije

(субота, 05. дец 2015, 08:19) - sami [нерегистровани]

obilic moje rodno mesto

Ja sam romske nacionalnosti..Obilic je moje rodno mesto u kojem Sam porastao skolovao radio ma benziskoj pumpi beopetrol igrao fudbal za FK.obilic imao punoooo drugara srba i albanaca.obilic je bio kao mali Paris ,bilu smo vise nacije i svi smo pomagali jednom drugome bilobje oostavanja i lepo smo smo ziveli...sada Sam u italiji radiim lepo Sam se snalazio imam sve ali dzabe ono sto mi fali nikad ne moze da se vrati jer to je ostalo o moje srce i u mojim secanjima.to je moj obilic mali Paris. Zdravo svima od sami.

(петак, 04. дец 2015, 15:14) - mix [нерегистровани]

realnost

tuzno i realno

(четвртак, 03. дец 2015, 23:19) - D.Pavlovic [нерегистровани]

Obilic............

U ovom mestu sam zavrsio tehnicku skolu Nikola Tesla.Obilic, siroka ulica a uski sokaci mala ali tada tih 90tih godina simpaticna varosica.Svi nekud jure deca u skolu, radnici na posao jedno fino mesto za tada radne i cestite ljude.Obilic i prijatelji koje sam tamo stekao bilo je medju njima i Albanaca ostali su mi u lepom secanju, sa mnogima i danas negujem to prijateljstvo koje se rodilo bas tu na Kosovu i Metohiji u Obilicu.Nikada nisam imao prilike da se zahvalim tim gostoprimljivim, druzeljubivim, casnim i postenim ljudima te nek ovo bude prilika za to.Pozdrav.

(четвртак, 03. дец 2015, 22:13) - anonymous [нерегистровани]

Неко и њих да се сети !

Браво за емисију,честитам аутору,и екипи!!!