Дозволите...

Војна вежба "Гвоздени мачак 2015", 100 година подвига Раке Љутовца и 90 година Техничко ремонтног завода Чачак у најновијем издању емисије "Дозволите..."

Речне јединице Војске Србије и Оружаних снага Мађарске извеле су вишедневну вежбу на реци Тиси "Гвоздени мачак 2015" и по први пут мађарски речни миноловци су допловили у Србију. Вежба се наизменично изводи у Србији и Мађарској од 2011. године, а у њој учествују посаде речних миноловаца које увежбавају гађање из бродских противавионских топова циљева на земљи и у ваздуху. И српска и мађарска војска у свом наоружању имају исте речне миноловце класе "нештин", који су осамдесетих година произведени у нашим бродоградилиштима.

Обележава се 100 година од подвига Раке Љутовца који је 30. септембра 1915. године из топа са земље оборио аустроугарски борбени авион изнад Крагујевца. То је први иакад забалежени случај у људској историји. Погледајте шта о овом значајном догађају кажу историчари, али и потомци славног Раке Љутовца.

Обележава се још један јубилеј, а то је 90 година Техничког ремонтног завода Чачак где се поправља и ремонтује сво наоружање и војна опрема Војске Србије осим ваздухоплова и убојних средстава.

Сазнајте и новости из Министарства одбране и Војске Србије.

Емисију можете пратити и на фејсбуку, твитеру и јутјубу.

 

 

број коментара 0 Пошаљи коментар
Дозволите... Дозволите...

Аутор:
РТС

„Дозволите...“ - емисија о одбрани и Војсци Србије. У емисији се говори о темама из области одбране, безбедности, животу и раду припадника војске, као и о војној историји, одбрамбеној индустрији, специјалним јединицама... [ детаљније ]