Живот и стандарди: Гора у срцу, живот у печалби

Историја и суседи Горанцима неретко оспоравају посебност, а они кажу, само желе да буду то што јесу, са својим особеним језиком, традицијом и судбином мале етничке групе.

Ако постоји истински рај на земљи, онда би се без претеривања то могло рећи за Гору, завичај Горанаца, који своју особеност проносе кроз бурну прошлост Балкана, а у срцу чувају посебно место за ове пределе које сматрају најлепшим на свету!

Људи мирни, добри и поносни, привржени свом националном идентитету са дирљивом емотивношћу. Специфични су и по обичајима - славе Божић, Митровдан и Ђурђевдан, али као муслимани славе и Бајрам и Курбан-бајрам, одлазе у џамију на молитву.

Славећи одлазак зиме и наговештај лета, сваког Ђурђевдана, а овде га зову и Ђурен, окупљају се у завичају.

Али, времена се мењају, некада је о овој пролећној светковини на падинама Шаре врвело од људи, од ране зоре. Ове године не баш, кажу - економска криза се и у томе огледа.

Провели смо са њима два празнична дана, уживајући у гостопримству, весељу које прати ђурђевданске обичаје, али осећајући и сету која провејава њиховом свакодневицом и док су ту у Гори, и још више када је носе у срцу по белом свету.

Ауторка и уредница емисије: Татјана Манојловић
Сниматељ: Александар Агбаба
Монтажа: Владимир Крстић
Реализација: Зоран Добрић
Одговорни уредник Редакције актуелно-документарног програма: Драган Стојановић

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 18. јун 2015, 17:37) - ss [нерегистровани]

goranci

zivela sam dugo u prizrenu i znam da goranci slave djurdjevdan ali ne i bozic.