Метрополис

У вечерашњем издању културног магазина Метропилис говоримо о најновијим резултатима археолошких ископавања на локалитету Царски друм у селу Мала Копашница, на аутопуту на Коридору 10, на деоници Лесковац-Грделица.

О најновијим налазима: римском путу, занатском центру, римским некрополама и великом броју предмета од злата у емисији говоре руководиоци пројекта, археолози Вујадин Иванишевић и Соња Стаменковић.

У прилогу Војке Пајкић Ђорђевић о историјској личности Вуку Бранковићу говори др Марко Шујица, аутор књиге "Вук Бранковић - славни и велможни господин" коју је објавила ИК "Еволута".

Књижевни критичар Гојко Божовић представиће најновији роман проф. др Николе Моравчевића "Записи о српском царству". Овај историјски роман заснован је на изученим и провереним чињеницама о нашем средњем веку у време цара Душана.

У прилогу позоришне критичарке Бранке Криловић за Метрополис говори драмски писац Маја Пелевић. Повод је ауторски пројекат Маје Пелевић и Слободана Бештића "Моје награде", према роману Томаса Бернхарда, у извођењу Слободана Бештића који је премијерно изведен на Сцени "Раша Плаовић".

У емисији представљамо књигу "Ход по џезу" Ивана Благојевића посвећену јубилеју две деценије Нишког џез фестивала. У прилогу Дејана Тасића о књизи говоре аутор Иван Благојевић и писци, рецензенти књиге Зоран Ћирић и Дејан Стоиљковић.

У прилогу о премијери представе "Мајстори, мајстори" Горана Марковића у режији Милана Караџића, изведеној на сцени УК "Вук Караџић", говори позоришни критичар Слободан Савић.

Метрополис вам представља вајара Марину Нићифоровић и њену скулптуру која је оплеменила јавни простор на Ташмајданском парку. О скулптури Марине Нићифоровић у емисији говори проф. др Драган Булатовић са Филозофског факултета у Београду.

Уредник емисије: Светлана Илић

Редитељ: Иван Милановић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Метрополис Метрополис

Аутор:
РТС

Недељни магазин Метрополис - елитна телевизијска емисија из области културе и уметности. Уреднички тим: Неда Валчић-Лазовић, Данијела Пурешевић, Јасмина Врбавац, Светлана Илић и Војка Пајкић Ђорђевић. [ детаљније ]